A dinnye és a meggy után most az alma megy az aszfaltra?

InfoRádió / MTI
2008. július 30. 15:22
A dinnye és a meggy után az alma termesztői is kilátástalan helyzetbe kerülhetnek - figyelmeztet a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Az érdekképviselet az agrárminisztertől várja a megoldást.

A MAGOSZ felkérte Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztert, hogy ültesse tárgyalóasztalhoz a szabolcsi almatermelőket, az almafeldolgozókat és -felvásárlókat; az agrárminiszter ígérete szerint várhatóan a jövő hét közepén megkezdődhetnek a tárgyalások, amelyen Gráf József is részt vesz - mondta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Péter Mihály, a MAGOSZ elnökségi tagja.

A MAGOSZ álláspontja szerint elfogadhatatlan az, hogy a kelet-magyarországi almatermesztőknek csupán 9-10 forintot kínálnak kilónként az almafelvásárlók és almafeldolgozók, miközben az ipari alma előállítása - kilogrammonként 20-25 forint önköltséget véve alapul - legalább 30-40 forint közötti nettó eladási áron biztosíthatna elfogadható jövedelmezőséget számukra.

Péter Mihály hangoztatta: ismét helyzet van az almafronton, és ha a tárgyalások nem vezetnek elfogadható eredményre, az almatermesztők a demonstrációktól, illetve az esetleges az almafelvásárlókat érintő blokádoktól sem riadnak vissza.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Herczeg Zsolt összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást