Nem veszünk tartós fogyasztási cikkeket

Infostart
2008. július 24. 12:04
Tovább csökkent, de a korábbinál kisebb mértékben a kiskereskedelmi termékforgalom, ami bizakodásra is okot adhat a szektor képviselőinek - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára azután, hogy a Központi Statisztikai Hivatal közzétette a kiskereskedelmi termékforgalom májusi adatait.

Júliusban 97,7 százalék volt a kiigazítások nélküli kiskereskedelmi volumenindex. Ez azt jelenti, hogy az eladott árumennyiséget tekintve 2,3 százalékkal kevesebbet értékesítettek, mint egy évvel korábban - mondta el az InfoRádiónak az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Vámos György kifejtette: a számok nyelvén ez azt jelenti, hogy míg 2007 májusában 497 milliárd forint volt a kiskereskedelmi érékesítés, 2008 májusában már 515 milliárd. A 18 milliárdos többlet jelentős lenne, ha nem lett volna egy 6-7 százalékos infláció. Így azonban mindez az előbb említett 2,3 százalékos volumen-visszaesésnek felel meg - jegyezte meg még egyszer a főtitkár.

A tavalyi évvel összehasonlítva, amikor a kiskereskedelmi forgalom 3 százalékkal csökkent, igen kismértékű javulást jelent ahhoz képest, hogy a visszaesés mértéke néhány tized százalékkal kisebb volt - vázolta a szakember. Ez természetesen tízmilliárd forintokat jelent a kiskereskedelemben, és azt jelenti, hogy talán az a visszaesés, ami az előző bő egy évet jellemezte, lefékeződött. Abban bízunk, hogy a második félévben növekedni fog az eladások mennyisége az előző évhez képest - mondta.

Azt élelmiszerértékesítésben az eladott árumennyiség hajszálpontosan ugyanolyan mértékben esett vissza, mint a tavalyi évben, ami 1,3 százalékos mérséklődést jelent. Azaz az élelmiszerpiacon áprilishoz képest javult a helyzet a megkérdezett szavai szerint.

Az iparcikkeket tekintve egyes területeken, például a ruházatnál vagy az illatszereknél megközelítette a forgalom a tavalyi évét - nyilatkozta a főtitkár -, de voltak olyan területek is, ahol csökkent a forgalom.

Ami meglepő, hogy a tartós fogyasztási cikkek esetében májusban volt a mélypont, 93,4 százalékos indexszel. Azaz az emberek továbbra sem vásárolnak tartós fogyasztási cikkeket, amit lehet, annak beszerzését későbbre halasztják - figyelmeztetett az az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást