Kósa Lajos: az Alkotmánybíróság dönthet a debreceni adórendeletről

Infostart
2008. július 22. 18:36
Több mint 15 milliárd forint beruházással épít biotechnológiai üzemet Debrecenben a Richter. Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a bejelentést követően elmondta: a cég a szokásos kedvezmények mellett a nagyobb hozzáadott értékű gyártás miatt újabbakban is részesül. A cég elnök-vezérizgazgatója elmondta, a beruházás mérföldkő a vállalat történetében.

Több mint 15 milliárd forint beruházással épít biotechnológiai üzemet Debrecenben a Richter. Az üzem egyedülálló a régióban, és egész Európában is csak két hasonló van.

Debrecen az elmúlt tíz évben azon dolgozott, hogy megújítsa hagyományos iparszerkezetét - mondta el az InfoRádiónak Kósa Lajos. Az elmúlt időszakban beérett az a munka, amit az egyetemmel közösen végeztünk, így több mint 1000 munkahely jött létre magas hozzáadott értékű termékeket gyártó ipari cégeknél - fejtette ki a város polgármestere.

Túl azon, hogy munkahelyet ad az embereknek, ahogy a nevében is benne van, az ilyen ipar magasabb értéket állít elő - mutatott rá Kósa Lajos. Hozzátette, így többet keresnek az emberek, a város és az ország is jobban megállja a helyét a nemzetközi versenyben, ráadásul az ilyen ipar nehezebben mozdul el onnan, ahol egyszer megtelepedett.

A politkus emlékeztetett, az alacsony hozzáadott értékű termékeket gyártó ipar sokkal mobilisabb: ma itt van, holnap Sanghajban.

Nagyon nem kellett csábítanunk a Richtert, az adottságaink alapján minket ítélt a legjobb helyszínnek - jelentette ki a városvezető. Megjegyzte: a magas hozzáadott értékű termékeket gyártó ipar számára elérhető helyi adókedvezmény rájuk is vonatkozik.

Ez persze, mint mondta, vitatott ügy, mert a Közigazgatási Hivatal szerint ez az adórendelet nem fér bele a helyi iparűzési adó rendszerébe. Kósa Lajos szerint majd az Alkotmánybíróság fog dönteni az ügyben, de hogy mikor, azt nem tudta megmondani, ahogy azt sem, hogy egyáltalán már a testület előtt van-e az ügy.

De végső soron csak ott köthetünk ki, hacsaknem ősszel elfogadja a parlament a javaslatomat, amivel vitán felül törvényes lesz a mi megoldásunk - vélekedett Kósa Lajos.

Ugyanakkora Debrecen első embere úgy gondolja, hogy a helyi iparűzési adó rendszere teljesen rossz. Már sokszor fölvetettük, hogy ezt meg kellene változtatni, ne csak az egyszerű összeszerelő-iparnak adhassunk kedvezményt, hanem az említett fajtának is, mivel itt erre van szükség - nyilatkozta Kósa Lajos.Mérföldkő a cég történetében

Az innováció, azaz a szellemi hozzáadott érték a legfontosabb a Richter több mint száz éves történetében - mondta el az InfoRádiónak Bogsch Erik, a Richter elnök-vezérigazgatója. Szerinte egy gyógyszercég, ha nincs biotechnológiai ága, rövid időn belül elveszíti versenyképességét.

Megnéztünk más országokat is, de azért magyar cég vagyunk, és ha azonosak a feltételek külföldön és itthon, azt hiszem, indokolt, hogy itthon ruházzunk be - vélekedett Bogsch Erik. Hozzátette: Debrecenben jó a szellemi háttér, és van egy ipari park, azaz jó környezet is.

Most ez a legfontosabb beruházásunk, mérföldkő a cég történetében - jelentette ki az cég vezetője. A régióban lényegében csak mi foglalkozunk biotechnológiával, természetesen Európában több, a világon pedig sok ilyen cég van. Nagy a verseny, aki korábban lép, annak jobbak az esélyei. Mi időben léptünk - mondta.

A Richter elnök-vezérigazgatója arra is rámutatott: osztalék és adó formájában sokkal többet fizet be a cég, mint az általuk igénybe vett támogatás mértéke. Rendes adófizetők vagyunk, a normál adó is jelentős, amit befizetünk, és emellett fizetjük a gyógyszerspecifikus adókat is - zárta szavait Bogsch Erik.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást