Nem hoz jelentős többletbevételt a drága benzin

Infostart
2008. július 17. 11:42
A portfolio.hu elemzője szerint az év végére 15 milliárd forint többletbevételt hozhat az államnak az üzemanyagárak emelkedése. Madár István emlékeztetett: a benzin és a gázolaj jövedéki adója fix, így költségvetési többletet csak az áfa hozhat - csak úgy, mint az élelmiszerek esetében, ott azonban jóval kisebb lehet a pluszbevétel.

A költségvetést érdemben nem befolyásolja az az éves szinten körülbelül 15 milliárd forintos összeg, amely a magas üzemanyagárak miatt folyik be az államkasszába - mondta az InfoRádiónak a portfolio.hu elemzője.

A Pénzügyminisztérium a költségvetés tervezésekor 290 forintos literenkénti üzemanyagárral számolt, ami most 310-320 forint körül mozog. Ez az áfa-bevételeket emeli, a jövedékiadó-bevételeket azonban nem érinti, mert azok függetlenek attól, mennyit kell fizetni a benzinért és a gázolajért - tette hozzá Madár István.

Emellett a kormány kompenzációt fizet a Volán-társaságoknak, nemrégiben pedig erről egyezett meg a fuvarozókkal is - jegyezte meg az elemző.

A második félév sem hozhat olyan jelentős bevételnövekedést, ami jelentősen átalakítaná a költségvetés számait: az élelmiszereknél valamelyest enyhülhet az árnyomás, hiszen az idei termés jobbnak ígérkezik a tavalyinál, sőt, az utóbbi napok adatai arra engednek következtetni, hogy talán az üzemanyagárak száguldása is megáll - fűzte hozzá Madár István.

Hanganyag: Nagy Tamás


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást