Egy éven belül kétszeresére emelkedik a földgáz ára

InfoRádió / MTI
2008. július 17. 11:30
Egy éven belül megkétszereződik a földgáz nagykereskedelmi ára Európában, és a belátható jövőben is magas marad, az amerikai Cambridge Energy Research Associates friss tanulmánya szerint.

A kiskereskedelmi, lakossági árak "egészen biztosan" nem nőnek ennyire, de azért a lakossági piacon is jelentős drágulásra kell számítani, írták az elemzők.

A brit Oxford Institute for Energy Studies szerint "talán" nem lesz ekkora az áremelkedés a termelők és az energiaszolgáltató vállalatok viszonyában sem. - Jelentős áremelkedés várható egy éven belül, de talán nem kétszeres, csak 70-80 százalékos - idézte az intézet gázpiaci elemzőjét, Jonathan Sternt az APA hírügynökség csütörtökön.

Az áremelkedésnek nem az az oka, hogy kicsi lenne a kínálat, vagy túl nagy a kereslet. - A gázár nem annyira a piacon, inkább egy árképzési formula szerint alakul. A gázszállítókkal, például a Gazprommal kötött megállapodásokban az esetek többségében az áll, hogy a gáz ára hat-kilenchónapos késéssel követi a kőolaj árát - magyarázta az elemző, rávilágítva, honnan lehet viszonylag nagy biztonsággal már most tudni, mennyibe fog kerülni a földgáz a nagybani piacon egy éven belül.