Olaj: Londonban csökkent, New Yorkban nőtt az ár

InfoRádió / MTI
2008. július 14. 22:08
Hétfőn vegyesen mozogtak a világpiaci olajárak. A kereskedők szerint a drágulás az esetleges ellátási zavaroktól való félelemre vezethető vissza: Brazíliában az állami olajvállalat legnagyobb termelőegységének a dolgozói hétfőtől ötnapos sztrájkot tartanak. Az energiapiacok egy lehetséges trópusi vihar által okozott katasztrófa miatt is aggódnak.

Hétfőn vegyesen mozogtak a világpiaci olajárak Londonban és New Yorkban: Londonban csökkent, New Yorkban nőtt az ár.

Az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent augusztusi lejárata 57 cent csökkenéssel 143,92 dolláron fejezte be a napot.

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta augusztusi jegyzése 10 centtel 145,18 dollárra nőtt.

A kereskedők szerint a drágulás az esetleges ellátási zavaroktól való félelemre vezethető vissza. Brazíliában az állami olajvállalat, a Petrobras legnagyobb termelőegységének a dolgozói hétfőtől ötnapos sztrájkot tartanak.

Az energiapiacok ugyanakkor egy alacsony nyomású légköri képződmény miatt is aggódnak, amely akár trópusi viharrá fejlődhet a Karib-tengeren.