Hatékony a vámosok és az adóhivatal együttműködése

Infostart
2008. július 10. 18:09
Eredményes a vámosok és az adóhivatal együttműködése - mondta el a vám- és pénzügyőrség országos parancsnoka. Nagy János hozzátette: az év első hat hónapjában a közös ellenőrzések száma 11, a kiszabott bírságok összege 30, az üzletbezárások száma pedig 26 százalékkal nőtt. A két szervezet együttműködésében új elem is van.

Az elmúlt év azonos időszakához képest mintegy 11 százalékkal nőtt a vámosok és az adóhivatal közösen végrehajtott akcióinak száma - tájékoztatta az InfoRádiót a vám- és pénzügyőrség országos parancsnoka.

Nagy János hozzátette: a kiszabott bírságok összegének és az üzletbezárások számának növekedése is jelzi, hogy eredményes a két szervezet együttműködése.

A VPOP országos parancsnoka közölte: a vámosok célja nemcsak az a bűncselekmények felderítésekor, hogy megtalálják az elkövetőket, és biztosítsák a felelősségre vonásukhoz szükséges bizonyítékokat, hanem az is, hogy a költségvetést ért károk meg is térüljenek.

A nyomozás során tehát fel kell deríteni azokat a vagyontárgyakat, bankszámlákat, amelyek eladásával a költségvetésbe visszakerülhetnek azok az összegek, amelyektől az elkövetők megpróbálták megfosztani; erre a VPOP nagy hangsúlyt fektet - magyarázta Nagy János.

Az APEH elnöke az InfoRádiónak nyilatkozva elmondta: a vám- és pénzügyőrség és az adóhivatal közötti 2005 óta eredményesen működő együttműködés mostani megújítása új elemet is tartalmaz, ami a külföldről behozott gépjárművek regisztrációs adójával kapcsolatos.

Szikora János hangsúlyozta: a két szervezet egységes monitoring rendszert alakít ki, ami azt fogja jelenteni, hogy a vám- és pénzügyőrség heti gyakorisággal fogja átadni a regisztrációs adó kötelezettsége alá eső gépjárművek és azok forgalmazóinak adatait.

Az adóhivatal ezeket az adatokat saját kockázatkezelés keretében értékeli, és visszajelzi azokat a gyanús adózókat, akik vélhetően elmulasztották az áfa vagy regisztrációs adó befizetését.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szikora János, az APEH elnöke
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Nagy János, a VPOP országos parancsnoka
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást