Csökkenhetnek az élelmiszerárak

Infostart
2008. július 10. 07:32
Az élelmiszerárak csökkenése várható - mondta Raskó György agrárközgazdász az InfoRádió Aréna című műsorában. Hozzátette: a húsipari termékek áránál indokolt lenne további drágulás.

Az élelmiszerek nem drágulnak, sőt a további hónapokban inkább árcsökkenés várható. Mindezt a jó termés teszi lehetővé - mondta az InfoRádióban Raskó György agrárközgazdász.

A gabona ára már nagyjából 30 százalékkal mérséklődött az elmúlt időszakban, a folyamat pedig folytatódhat. Mindez maga után vonja a liszt árának csökkenését is. Ugyanígy olcsóbb lehet a zöldség és a gyümölcs ára is.

Raskó György hozzátette: a hús árának emelkedése a folyamatok ellenére indokolt lenne, hiszen a hazai tenyésztők még mindig veszteséggel termelnek. Ha pedig tovább erősödik a forint, az import termékek ára tovább csökkenhet, így kiszoríthatják a hazait.

Megoldás a termelőknek

Raskó György szerint a termelők számára megoldást jelentene az országos értékesítési érdekképviseletek megszervezése. Az agrárközgazdász elmondta: Magyarországon, az EU több államától eltérően lánckereskedelem van, így a gyümölcs a termelőtől többszörös áttételen keresztül jut el a fogyasztóig, ezért drága lesz.

A többi mellett Spanyolországban, Hollandiában, Ausztriában vagy Olaszországban a termelők saját értékesítési szövetségeiken keresztül adják el termékeiket, így az árrés jelentős része náluk köt ki.

Hanganyag: Mong Attila


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Raskó György 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Raskó György 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást