Befellegzett a megtévesztő repülőjegy-áraknak?

Infostart
2008. július 10. 21:40
Év végétől, vagy a jövő év elejétől megszűnhetnek az Európai Unióban az 1 eurós repülőjegyárak, az Európai Parlament ugyanis második olvasatban is elfogadta azt a rendelettervezetet, ami előírná az uniós légitársaságoknak, hogy a reklámokban feltüntetett ár már tartalmazza az összes járulékos költséget.

Egy lépéssel közelebb került az Európai Unió ahhoz, hogy a közösség területén működő légitársaságok ne tüntethessenek fel megtévesztő árakat a repülőutak reklámozásakor. Az Európai Parlament második olvasatban is elfogadta az erről szóló rendelettervezetet, így már csak egy végső tanácsi pecsét kell a dokumentumra - mondta az InfoRádiónak Perger István, az Európai Parlament sajtóosztályának munkatársa.

Perger István elmondta: az EP átlátható repülőjegy-árakat akar. Fellépnek az ellen a gyakorlat ellen, amelyet egyes légitársaságok követnek, hogy a meghirdetett árba még nem számolnak bele több, az utas által mindenképp kifizetendő adót, díjat. A tervezetben az áll, hogy a jövőben nem képzelhető el olyan hirdetés, büntetés nélkül, ami például 1 eurós jegyárat kínál, tudván, hogy ehhez még más díjat is fel kell számolni.

A rendeletből kiderül továbbá, hogy a repüléshez kapcsolódó választható szolgáltatásokat érthetően be kell mutatni a helyfoglalási folyamat elején, ezeket az opciókat pedig minden esetben az utasnak kell megjelölnie.

Ilyen például a WizzAir által bevezetett csomagdíj, amit a légitársaság nem köteles feltüntetni a jegyárakban - tájékoztatta az InfoRádiót a cég kommunikációs vezetője. Kázmér Natasa elmondta, csomagdíjat csak akkor kell fizetni, ha az utas igénybe veszi a poggyászfelvételi szolgáltatást.

Ez esetben viszont előfordulhat, hogy az utasnak mégis csak többet kell fizetnie egy útért, mint amit a reklámban ígértek neki. A diszkont légitársaság egyébként már március óta a teljes fizetendő összeget tünteti fel a reklámokban, ahogy a Malév is, tavaly október óta.

Az Európai Parlament által második olvasatban megszavazott rendelet év végén, vagy a jövő év elején léphet hatályba, akkorra már kötelező lesz ez a gyakorlat.

Szerző: Nagy Tamás