A mostani után októberben ismét gázáremelés jöhet

InfoRádió / MTI
2008. június 30. 11:05
Holnaptól újra drágul a gáz, idén már harmadszor. A gázáremelések oka az olajár folyamatos emelkedése. Szakértők szerint októberben ismét gázáremelés jöhet.

A januári és az áprilisi emelés után idén július 1-jén harmadszor is drágul a gáz, de míg a korábbi két emelés 5 százalék körüli volt, most ennek majdnem a duplájával, 9,9 százalékos emelték meg a földgáz árát. A július elsejétől aktuális emelés ráadásul a támogatottak körében ennél is nagyobb. A gazdasági minisztérium által május végén kiadott közlemény szerint a szociális támogatásban részesülők attól függően, hogy melyik kategóriában vannak, 11 és 15 százalék közötti mértékű áremelésre számíthatnak.

A szociális és munkaügyi tárca adatai szerint a családokban az egy főre eső havi jövedelem alapján számolt gázár-támogatás valamilyen formájában összesen 1 millió 662 ezer háztartás részesül, ami a gázt fogyasztó háztartások 60 százaléka, náluk biztos, hogy legalább 11 százalék feletti lesz az emelkedés mértéke.

A gazdasági tárca számításai szerint a mostani emelés átlagosan 1540 forintot jelent egy nem támogatott háztartásban havonta. A dráguló gáz hatással lesz a távhő és a villamos energia árakra is, szakértők szerint 5-10 százalék közötti emelés itt is lehet.

A távhő esetében nincs egységes árképzés az országban, minden település saját hatáskörben állapítja meg annak mértékét. Miskolcon már döntöttek, átlagosan 10 százalékos lesz emelés. Ami a távfűtéses lakásban lakóknak bizakodásra adhat okot, hogy az MSZP frakció tárgyalt a távfűtés támogatásáról, és Fidesz is az áfa csökkentését javasolta.

Utóbbi valószínűleg nem megy át a Pénzügyminisztérium rostáján, de a szociális alapú támogatás a várakozások szerint igen - erre a fűtési idény kezdetétől lehet számítani.

Ami viszont korántsem reményt keltő, hogy az idén még biztosan lesz drágulás a földgázárakban, mivel az olaj világpiaci ára a legutóbbi döntés óta is folyamatosan rekordokat dönt, a múlt héten már a 140 dollár feletti tartományban is járt. Ugyanakkor a gázáremelés mértéke most is elmaradt a Magyar Energia Hivatal által javasolt mértéktől.

A következő emelés várhatóan a fűtési idény kezdetén, októberben lehet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Drucker György, az energiainfo.hu vezetõ elemzõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást