Szinte mindenki kamatemelésre számít

Infostart
2008. június 20. 19:17
Az inflációs nyomás erősödése miatt kamatemelésről dönthet a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, legalábbis erre számít az elemzők többsége - derült ki a Reuters felméréséből.

Mégsem ért véget a Magyar Nemzeti Bank kamatemelési ciklusa, hétfőn szinte biztos, hogy szigorít a jegybank - vélték szinte egyöntetűen az elemzők a Reuters havi felmérésében.

Egy hónapja a szakemberek még arra számítottak, hogy májusban tetőznek az MNB kamatai, most azonban többségük a hétfőivel együtt még két emelésre számít. Többen úgy vélik, hogy a kamatok tartósan magasabbak lehetnek a korábban vártnál, és csak jövőre csökken majd a szintjük.

A kamatemelést az elemzők többsége azzal magyarázza, hogy Magyarországon és külföldön is erősödött az inflációs nyomás, ezt az elmúlt hetek piaci adatai már mutatták.

A Reuters által készített felmérésből kiderült: a piaci szakemberek szinte egyöntetűen a kamatemelések folytatódására számítanak. 28 elemző közül 26 várja, hogy hétfői ülésén az MNB újabb negyed százalékponttal emeli alapkamatát. A jelenleg 8,5 százalékon álló kamatot március óta minden hónapban emelte a jegybank, eddig összesen egy százalékponttal.

Az elemzők többsége szerint nem a jelenlegi 8,5, hanem 9 százalékon tetőzhetnek a kamatok, és csak jövőre várható csökkentés. A kamatemelési ciklus meghosszabbodásának okai közül az elemzők kiemelték a nemzetközi energiaárak folytatódó emelkedését, a vártnál magasabb hazai inflációs és béremelési adatokat, illetve a nemzetközi jegybanki kamatemelési trendet. Többen megfogalmazták, hogy a növekvő inflációs veszély miatt muszáj lépnie a jegybank Monetáris Tanácsának.

Az infláció mértékéről szóló elemzői előrejelzések már korántsem ennyire egyöntetűek. A rövidebb távú várakozások - folytatva az elmúlt hónapok trendjét - tovább emelkedtek, a leghosszabb távú konszenzus ugyanakkor azt mutatja, hogy valamelyest nőtt a középtávú inflációs cél hitelessége: a 2010-es átlagos inflációra 3,2 százalék az új konszenzus, ami még mindig meghaladja a 3 százalékos célt, de két tizeddel alacsonyabb az egy hónapja vártnál.

Ami a rövid távú inflációs mértéket illeti, az év utolsó hónapjára 5,7 százalékot várnak az elemzők, hét tized százalékkal többet, mint egy hónapja. Az éves átlagos infláció konszenzusa 2008-ra 6,5 százalék, amely 3 százalékponttal magasabb, mint eddig; 2009-re pedig 4,4 százalékot várnak az elemzők.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást