Versenyben a Mercedes gyárért

Infostart
2008. június 16. 07:30
Német médiaértesülések szerint Lengyelország és Románia mellett Magyarország is felmerült a német Daimler új kelet-európai üzemének lehetséges helyszíneként.

A cég vezetése a német lapok szerint a jövő kedden tárgyal az új üzem elhelyezéséről, amelyben a Mercedes új generációs A- és B-osztályának járműveit gyártanák.

Az "auto motor und sport", valamint az Automobilwoche című német szaklapok jelentéseiben még Szerbia is felbukkan, és értesüléseik szerint Romániának a legkisebb az esélye.

Február végén Constantin Stroe, a romániai autógyártók egyesületének (ACAROM) elnöke már bejelentette, hogy Mercedes gépkocsikat gyártó német Daimler csoport Romániát választotta helyszínként arra, hogy felépítse új kelet-európai gyárát. A románok komolyan vették a versenyt és Temesvár mellett már ki is jelöltek egy 140 hektáros területet a gyár számára.

Marius Popovici, a Temes Megyei Tanács alelnöke akkor úgy nyilatkozott, hogy a kis és középkategóriába tartozó gépkocsikat gyártó üzemben első lépésben ezer ember dolgozna. A telek, amelyre az üzemet építenék, tizenöt percre van a várostól, magántulajdonban. Előnye, hogy a közelben van nagy kapacítású villamos energiát termelő erőmű, valamint a tervezett Temesvár-Arad autópálya nyomvonalához is közel van (a sztráda építését várhatóan jövőben kezdik el).

A magyar kormány a tervezett gyárral összefüggésben eddig nem nyilatkozott.

A Daimler szóvivője a hétvégén nem kommentálta az értesülést. Az új kelet-európai üzemet legalább 100 ezer jármű gyártására alkalmas éves kapacitással terveznék.