Újraosztják az olajmezőket Nigériában?

InfoRádió / MTI
2008. június 16. 22:57
Nigériában kivizsgálják az előző elnök, Olusegun Obasanjo alatt a kőolajkészletek kiaknázásáról kötött egyes szerződéseket. A fekete földrészen Nigériában termelik ki a legtöbb kőolajat. A fő kitermelők olyan nyugati konszernek, mint a Shell vagy az ExxonMobil, de ázsiai országok vállalatai is igyekeznek megjelenni az afrikai országban.

A nigériai kormány hétfőn bejelentette, hogy kivizsgálják az előző elnök, Olusegun Obasanjo alatt a kőolajkészletek kiaknázásáról kötött egyes szerződéseket.

Egy kínai, illetve egy indiai vezetésű konzorcium nyert jogot tavaly pályázaton 45, feltáratlan mező kiaknázására, de a nigériai kormány közölte, kivizsgálja a kitermelési jog odaítélésének körülményeit.

Az energiaügyi minisztérium szóvivője elmondta, hogy felfüggesztettek állásából egy hivatalnokot, aki közreműködött a pályázatok lebonyolításában, egyszersmind "mélyreható ellenőrzést" ígért.

Ha a nigériai kormány esetleg érvénytelenítené a szerződéseket, az valószínűleg további zavarokat okozna a nigériai olajiparban, amelynek működése fegyveres támadások és egyéb nehézségek miatt már így sem zökkenőmentes.

A fekete földrészen Nigériában termelik ki a legtöbb kőolajat. A fő kitermelők olyan nyugati konszernek, mint a Shell vagy az ExxonMobil, de ázsiai országok vállalatai is igyekeznek megjelenni az afrikai országban, biztosítandó a nyersanyagforrást rohamtempóban bővülő gazdaságaik számára.