Az olaj ára Szaúd-Arábiától függ

Infostart
2008. június 16. 15:50
Egyedül Szaúd-Arábián múlik, hogy több lesz-e az olajkitermelés a világon, és ezáltal csökken-e az olajár - mondta az InfoRádiónak a szakértő, hozzátéve: az OPEC-ből kilépett Indonézia már az olaj árának mérséklését követeli.

Az OPEC folyamatosan azt kommunikálja, hogy az olajpiac kínálati oldala megfelelő, és csak a spekulánsok, a tőzsdék, illetve egyéb faktorok húzzák fel ilyen magasba az árat - mondta az InfoRádiónak Szűcs Örkény, aki szerint az Olajexportáló Országok Nemzetközi Szervezetének tagjainak nyilván az az érdekük, hogy magasan tartsák az olajárat.

A piac most arra vár, hogy Szaúd-Arábia a májusi 300 ezer hordós emelése után június 22-én újabb 500 ezer hordóval megnövelje a piacra kerülő mennyiséget. A Solar Capital elemzője hangsúlyozta: egyedül Szaúd-Arábia rendelkezik fölös kapacitással, tehát csak ő tudja megemelni napi kitermelési mennyiségét, ráadásul az egyedüli olyan arab állam, ami jó viszonyban van az Egyesült Államokkal.

Az elemző szerint az OPEC hozzáállását jól bizonyítja az, hogy a szervezetből május 30-ával kilépett Indonézia már szívesebben látná az árak csökkentését, mivel nettó olajexportőrből importőr lett, így már nem érdeke, hogy magasan tartsa az olajárat.

Szűcs Örkény elmondta: az elmúlt évek 2-3 százalékos keresletnövekedése és kínálatcsökkenése nem indokolja az olajár drasztikus emelkedését, viszont a geopolitikai feszültségek és a pénzügyi spekulációk együttvéve legalább 30-50 dollárt jelentenek az olajárban.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást