Gazdasági növekedés: "Nem az idei lesz a fordulat éve"

Infostart
2008. június 4. 16:56
A magyar gazdaságot az uniós pénzek és a mezőgazdaság húzza - más motorja nincs, azaz 2008-ban minimálisan változhat csak a növekedés üteme - véli a Quaestor pénzügyi elemzője.

A többségi várakozásokkal ellentétben 2008 nem lesz a fordulat éve a gazdasági növekedés tekintetében - vélekedett az InfoRádiónak a Quaestor pénzügyi elemzője.

A magyar gazdaságot az uniós pénzek, valamint a mezőgazdaság húzhatják, más motorja azonban nincs; éppen ezért kétséges fordulatról beszélni idén - magyarázta Háda Bálint.

A szakértő figyelmeztetett arra, hogy a mezőgazdaságban is jelentős kockázatok vannak: bár az elemzők jó termést várnak, ezt befolyásolhatja az időjárás.

A Quaestor pénzügyi elemzője elmondta: ha tovább nő az olaj és az élelmiszerek ára, az arra kényszeríti majd a jegybankot, hogy tovább, körülbelül 9 százalékra emelje a kamatokat.

Kérdés azonban, hogy azt a külső inflációs sokkot, amit az olaj- és élelmiszerárak okoznak, képes-e kontrollálni a jegybanki kamatpolitika - jegyezte meg Háda Bálint.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást