Üzemanyag-drágulást hozhat az uniós adómódosítás

Infostart
2008. június 3. 14:53
A gázolaj árának jelentősebb emelkedésére kell számítaniuk az osztrák autósoknak belátható időn belül, miután Brüsszel elvárja, hogy a motorbenzin és a dízelüzemanyag közterhei azonosak legyenek - mondta a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az InfoRádióban.

Wilde György jelezte: az európai országok piacain nagyjából azonos az üzemanyagok alapára, de a különböző mértékű adóterhek jelentős különbséget eredményezhetnek a benzinkutaknál.

Emiatt a legtöbbet éppen egy olajkitermelő országban, Nagy-Britanniában kell fizetni az üzemanyagért, a legkevesebbet azonban Luxemburgban, ahol még kőolaj-finomító sincs.

Az Európai Unió tervei szerint nagyjából négy éven belül egységesíteni kell a gázolaj és a benzin jövedéki adóját. Ez azokban az országokban - például Ausztriában -, ahol minimális a dízelolaj jövedéki adója, áremelést okozhat, számos országban azonban most sincs különbség a két üzemanyagtípus terhei között.

Az azonban Wilde György szavai szerint nem szerepel az elképzelések között, hogy az európai uniós tagállamok között egységesíteni kellene a jövedéki adó mértékét.

Hanganyag: Hlavay Richárd


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást