Raskó: Idén elképesztő módon növekedhet az agrár-GDP

Infostart
2008. június 3. 17:08
Akár 20 százalékkal is növekedhet a magyar mezőgazdaság bruttó hozzáadott értéke 2008-ban, a gabona és az olajos magvak iránti világpiaci kereslet megugrásának eredményeként - mondta Raskó György agrárközgazdász az InfoRádiónak. A szakember szerint ezekben a növénytermesztési ágakban az országnak még vannak tartalékai, és az érintett gazdáknak nincsenek finanszírozási gondjaik, így képesek bővíteni a termelést. Az állattenyésztők helyzete ugyanakkor folyamatosan romlik.

Az utóbbi időben a gabonafélék és az olajos növények iránt nőtt meg komolyan a világpiaci kereslet, más mezőgazdasági termékek esetében azonban nem lehet konjunktúráról beszélni - mondta az InfoRádió által megkérdezett agrárközgazdász.

E két terménytípust tekintve Magyarország jó helyzetben van: gabonából idén 14, olajosokból pedig 1,5 tonnányi termést várnak, ám ennél 6, illetve félmillió tonnával több is lehetne, tehát vannak még tartalékok - közölte Raskó György.

A tavalyinál kedvezőbb időjárási viszonyok, és a termények magasan stabilizálódó ára hatására idén elképesztő módon növekedhet az agrár-GDP - mondta a szakértő, aki arra számít, hogy idén a mezőgazdaság bruttó hozzáadott értéke akár 20 százalékkal is növekedhet.

Az agrárközgazdász hozzátette: az állattenyésztés ugyanakkor nagyon rossz helyzetben van, a gabonaárak növekedése miatt a takarmány drámaian megdrágult, az állati termékek iránti kereslet azonban nem növekszik.

Hanganyag: Hlavay Richárd


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást