Jelentősen bővül a GVH eszköztára

Infostart
2008. június 3. 15:28
Változik a versenytörvény szeptember elsejétől. Az Országgyűlés által hétfőn elfogadott módosításoknak köszönhetően jelentős mértékben bővül a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eszköztára.

A versenytörvény módosítása több területet, például a kartellek elleni fellépést érinti, illetve megváltoztatja a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hatáskörét és egyes feladatait.

A legfontosabb változás, hogy a GVH engedékenységi politikája törvényi szinten szabályozzák. Az engedékenységi politika lényege, hogy a kartellről a versenyhivatalnak először bizonyítékot szolgáltató vállalkozás és annak vezetői mentesülnek a büntetés alól. Ez vélhetően ösztönözni fogja a kartellez vállalkozásokat a törvénysértés önkéntes feltárására.

A kartellekkel kapcsolatos módosítás az is, hogy a kartellezéssel okozott károk megtérítésére indított perekben a versenyt kizáró, a versenyt korlátozó megállapodások árfelhajtó hatását annak ellenkező bizonyításáig tíz százalékosnak kell tekinteni. Ezáltal könnyebbé válik a felperes helyzete, hiszen a károkozás mértékét - amennyiben megelégszik a tíz százalékkal - ezentúl már nem neki kell bizonyítania.

Ezen kívül, amennyiben a versenytanács megállapítja, hogy a vállalkozások kartelleztek, és emiatt bírságot is kiszab, az elmarasztalt cégek vezető tisztségviselői két évig nem tölthetnek be gazdasági társaságnál ilyen tisztséget.

Változik a vállalkozások összefonódásának, azaz a fúzióknak az engedélyezése, ellenőrzése is. A jövőben a GVH abból a szempontból is meg fogja vizsgálni a vállalkozások egyesülési kérelmeit, hogy azok nem okozzák-e a verseny szűkülését az adott piacon. A verseny ugyanis nem csak akkor gyengülhet, ha egy cégcsoport erőfölényes helyzetbe kerül, hanem akkor is, ha a fúziót követően a piaci erejük jelentősen megnő.

A GVH hatáskörét érintő módosítás, hogy a hatósági árakkal kapcsolatos bírságolási hatáskörét átadják a hatósági árak megsértését megállapító, egyelőre meg nem nevezett szervnek.

Fejlesztési célként bekerül a törvénybe az uniós versenykultúra és a fogyasztói kultúra támogatása, továbbá a versenykultúra fejlesztésére fordítható összeg pedig emelkedik, csakúgy, mint a GVH által kiszabható büntetési tételek, illetve az eljárási díjak. A versenytörvény módosítása szeptember elsejétől lép hatályba.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást