Felcsuti: az aranyévek mögöttünk vannak

InfoRádió / MTI
2008. június 3. 16:01
Ellentmondásosnak értékelte a bankszektor idei, eddigi teljesítményét Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke keddi sajtótájékoztatóján. Az aranyévek - a nagy növekedés, magas nyereség és bőséges likviditás -- mögöttünk vannak, a bankoknak lassulásra, az eddiginél több problémára kell felkészülniük, a portfolió romlásával, a céltartalékképzési kötelezettség növekedésével kell szembenézniük - értékelte.

A bankszektor mérlegfőösszege az április végi adatok szerint éves szinten 23 százalékkal bővült, ami a bankszövetség elnöke szerint nem rossz teljesítmény. Az eredmény ugyanakkor az idén tovább romlott, a szektor adózás előtti nyeresége az első negyedévi adatok alapján 33 százalékkal alatta marad az egy évvel korábbinak. (A bankok 2007-ben az előzetes adatok szerint 380,1 milliárd forint, az előző évinél 10,8 százalékkal kisebb adózás előtti profitot értek el.)

A hitelezés expanziója lelassult: a vállalati hitelek 18, a lakosságiak 28 százalékkal haladták meg a tavaly április végit, míg az önkormányzati hitelek éves szinten 4 százalékkal bővültek. Az elnök szerint azonban ez még mindig szép növekedés.

A cégek befektetés helyett spájzolnak

A vállalati betétek tavaly április végéhez képest 21 százalékkal híztak, ami azt mutatja, hogy a cégek beruházás helyett inkább "spájzolnak" - hívta fel a figyelmet Felcsuti Péter. A lakossági betétek 7 százalékkal nőttek.

Az önkormányzati betétek április végéig éves szinten 94 százalékkal emelkedtek. A kiugró növekedés mögött az áll, hogy az önkormányzatok kötvényeket bocsátanak ki, az így nyert forrást azonban nem költik el, hanem önrészre tartalékolják az uniós pályázatokra készülve. A 15-20 éves kötvényeket az önkormányzatok kizárólag devizában bocsátották ki, amit Felcsuti Péter racionális döntésnek nevezett, mondván, előbb-utóbb csatlakozunk az eurózónához.

A hitelek minősége az idén jelentősen romlott, ennek következtében a céltartalékolási kötelezettség nőtt. Felcsuti Péter szerint a "hajszálrepedések" már 2007-ben megjelentek. A helyzet valószínűleg rosszabb, mint korábban gondoltuk, a szektornak keményebb időszakkal kell szembenéznie - mondta.

A magyar bankok forráshoz jutási lehetőségei a nemzetközi pénzpiacokon a januári helyzethez képest javultak, de sem a volument, sem a lejáratot, sem az árat tekintve nem tért vissza a 2007. első félévi időszak - mondta Felcsuti Péter. Kétéves lejáratig viszonylag likvid a nemzetközi pénzpiac, de ez 70-80 bázispontos felárakkal értendő (korábban, az 5-7 éves hitelek felára 30 bázispont körüli volt).

A verseny lazításra kényszeríti a bankokat

A bankszövetség elnöke úgy vélekedett: a magyar bankszektornak kevésbé barátságos működési környezetre kell számítania a következő években, az egyes bankoknak ehhez kell igazítaniuk stratégiájukat.

A hitelfeltételek lazításával kapcsolatos felvetésekre reagálva Felcsuti Péter elmondta: a verseny lazításra kényszeríti a bankokat, a kockázati szempontok ugyanakkor szigorításra. A banki kockázatkezelési módszerek fejlődése megenged bizonyos mértékű lazítást, s a nyereség is elbírja - mondta.

Az állampolgári jogok biztosának felvetéseire reagálva Felcsuti Péter az MTI érdeklődésére elmondta: a kamatplafont tárgyalható kérdésnek tartja. A bankszövetség elnöke nem tart attól, hogy a hiteladósok fizetési nehézségek miatt tömegesen veszthetnék el ingatlanjaikat. Fizetési nehézségek esetén több fokozat van, az első lépés nem a kilakoltatás, hanem a bankok megpróbálnak új fizetési feltételekben megállapodni - mondta.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Felcsuti Péter a gazdaság helyzetérõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Felcsuti Péter a bankok helyzetérõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást