Veres: Fordulópont közelében a magyar gazdaság

Infostart
2008. május 29. 12:15
Az előre jelzettnél kisebb mértékben mérséklődhet az idén az infláció. Veres János pénzügyminiszter sajtóértekezletén a makrogazdasági adatok ismertetésén kívül bemutatta a Költségvetési Gazdálkodási Rendszert, amely az önkormányzatok és az állam, ezen belül is a kincstár között milliós nagyságrendben lesz képes kiváltani a papíralapú bizonylatokat - 2010-től.

Veres János szerint fordulópont közelébe érkezett a magyar gazdaság. A pénzügyminiszter a Költségvetési Gazdálkodási Rendszer (KGR) támogatási szerződése bemutatásának csütörtöki sajtótájékoztatóján kifejtette: érdemben csökkent az államháztartás hiánya, Magyarország az első helyet szerezte meg az egyensúly javulásának mértékét tekintve.

Az idei, 4 százalékos GDP arányos államháztartási hiánycél teljesíthető, a folyó fizetési mérleg hiánya is a GDP 4 százalékára csökken, érdemben gyorsulhat a gazdasági növekedés, lassul az infláció, nőnek a beruházások és elérhető, vagy meghaladható a tervezett 0,5 százalékos reálbér növekedési ütem - összegezte.

A pénzügyminiszter szólt arról is, hogy a kormány nem ragaszkodik a költségvetési hivatal felállításához, a kabinet három megoldást is elfogadhatónak tart a közpénzügyi szabályozás kétharmados támogatása érdekében.

A pénzügyi tárca vezetője elmondta: mivel a Fidesz takarékossági szempontból nem értett egyet egy nagy létszámú hivatal létrehozásával, ezért egy kisebb létszámú testületre, vagy csak egy személy megbízására, az Országgyűlés Költségvetési Főtanácsadójának kinevezésére is javaslatot tettek.

Veres János kiemelte: a közpénzügyi reformmal a költségvetési gazdálkodás, a tervezés, a közpénzek felhasználásának olyan rendszere alakulhat ki, amely hosszú távon garantálja az egyensúly megőrzését, az eladósodás megállítását, és a gazdaság, az ország stabilitását.

Nemzetközi folyamatok

Veres János elmondta azt is: a forint csütörtöki erősödését nem magyar makrogazdasági, hanem nemzetközi hatások idézték elő, a kamatemelés pedig nem okoz automatikusan beárazható többletkiadást a költségvetésnek.

A jegybank monetáris tanácsa hétfőn 8,25 százalékról 8,50 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Németh Zoltán tudósítása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást