Akár negyedével csökkenthető a gázfogyasztás hőszivattyús kazánnal

InfoRádió / MTI
2008. május 20. 06:30
Az épületek gázfogyasztása akár 25-30 százalékkal is csökkenthető, ha a fűtéshez vagy a melegvíz előállításhoz úgynevezett "abszorpciós hőszivattyúval" ellátott gázkazánt használnak - állítja Muzamel Ákos, a Élő-Energia Kft. ügyvezető igazgatója. A cég nemrég mutatta be energiatakarékos gázkazánját a Renexpo szakkiállításon.

Egy kazán 36 kilowatt teljesítmény leadására képes, a cég az adott épület energiaigényének megfelelő számú kazánt helyez ki. Mivel a berendezések "kaszkád rendszerben" egymástól függetlenül működnek, a rendszer megbízhatóbb mint egy hagyományos energiatermelő eszköz.

A cégvezető hangsúlyozta: a kazánokat - a hőszivattyú levegőigényének kielégítésére - az épületen kívül, annak tetejére vagy mellé helyezik, így nincs szükség kéményre sem.

Muzamel Ákos hozzátette: szinte minden energiatakarékos vagy megújuló energiaforrással működő technológia esetében magasabb induló költségekkel, és hosszú megtérülési idővel kell számolni a hagyományos technológiákhoz képest, ez pedig gátolja azok elterjedését, hiszen egy milliós beruházás hasznát csak 8-10 évvel később élvezheti a felhasználó.

A megoldást az Élő-Energia Kft. által már alkalmazott fizetési konstrukció széles körű elterjedése jelenthetné, amely esetben a fogyasztók kisebb havi fűtési költsége mellett, az üzemeltető a tüzelőanyag hatékonyabb felhasználásából eredő megtakarításból fedezné a beruházást.

"Ha például egy társasház gázfogyasztása hagyományos kazánnal havi 1 millió forint, az új kazánnal pedig csak 750.000 forintot kéne fizetnie, akkor a ház valószínűleg vállal egy körülbelül 900 ezer forintos havi kifizetést - a gázárak változásait figyelembe véve - a kazánt forgalmazó cég felé, így biztosítva a beruházás megtérülését" - mondta.

Muzamel Ákos elmondta: elsősorban társasházakkal, illetve középületekkel kötnének szerződéseket 10-15 éves időtartamra. Amíg a cég vállalja a karbantartás és az esetleges csere költségeit, a vásárlónak minden esetben fizetnie kell a szerződésben meghatározott havi díjat - tette hozzá.