Áprilisban az egész évre vetítve 6,6 százalékos inflációt mértek

Infostart
2008. május 14. 12:19
Éves szinten 6,6 százalékos mértékű volt az infláció áprilisban, az előző hónaphoz képest 0,3 százalékos növekedést regisztrált a Központi Statisztikai Hivatal. A Citibank elemzője szerint áprilisban főleg egyszeri hatások alakították az árdrágulás ütemét.

Áprilisban 0,3 százalékkal volt magasabb az infláció az előző hónaphoz képest, az áprilisi árdrágulás azonban a vártnál mégis kedvezőbben alakult, így az idei éves inflációs előrejelzést csökkentette - mondta az InfoRádióban Gárgyán Eszter, a Citibank elemzője, hozzátéve: a 2008-as inflációs előrejelzés 6,7 százalékról 6,6 százalékra csökkent.

Ez részben egyszeri ár- és kiadáscsökkenésekkel, például a vizit- és kórházi napidíj eltörlésével vagy az üzemanyagárak áprilisi csökkenésével magyarázható. Ez azonban az elemző szerint nem jelenti azt, hogy az infláció a következő hónapokban nem fog tovább csökkenni.

Rámutatott arra is, hogy az élelmiszerárak az év első hónapjaiban lassan emelkedtek, áprilisban azonban megugrottak. Hozzátette: bár az idei évre jó termést jósolnak a mezőgazdasági szakemberek, az élelmiszerárak továbbra is jelentős kockázatot jelentenek az infláció szempontjából, és a világgazdasági trend is áremelkedést jelez.

Emellett az olaj- és más energiahordozók árának emelkedésére is számítani kell az év hátralévő részében.

Gárgyán Eszter úgy látja: idén éves átlagban 6 százalékos, lassuló inflációra kell számítani, amely az év végére már csak 5 százalékos szintet ér el.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást