Tartósan erős maradhat a forint

Infostart
2008. május 13. 16:20
Tartós maradhat a forint hosszú hétvégén bekövetkezett erősödése, mert lassan javul a befektetők kockázatvállalási hajlandósága, ami akár a 250-es szint alatt is tarthatja a forintot az euróval szemben - mondta a Portfolio.hu elemzője.

A hétvégén erősödött a forint, áttörte a 250 forintos szintet is az euróval szemben. Weinhardt Attila, a Portfolio.hu elemzője az InfoRádiónak elmondta: a magyar piaci szereplők nem dolgoztak, de Londonban volt kereskedés, és piaci értesülések szerint az opciós ügyletek kiütése állt a forint árfolyam-erősödése mögött. Hozzátette: korábban is volt ilyenre példa munkaszüneti napokon.

Fontos szerepet játszott az is, hogy kedvező volt a nemzetközi befektetői környezet, és a régiós devizák is erősödni tudtak - közölte Weinhardt Attila.

Kedden minimális korrekció következett be, 249,50-250,20 forintot adtak egy euróért - emelte ki.

Az elemző szerint a következő hetekben maradhat a viszonylag erős, 250 forint árfolyam, bár azt nem lehet kizárni, hogy ismét kibontakozik egy nemzetközi tőkepiaci eladási hullám.

Weinhardt Attila hangsúlyozta: alapvetően kezd javulni a befektetők kockázatvállalási hajlandósága, és egyre több elemző látja úgy, hogy nem viseli meg jelentősen a vállalati profitokat az, hogy recesszió közeli állapotban van az amerikai gazdaság, ez a részvénypiaci hangulat pedig átszűrődik a különböző befektetési stratégiákba, illetve a feltörekvő piacokra is. Emellett vonzó a magyar irányadó kamatláb, ami fontos támaszt adhat a forint árfolyamának a következő hetekben - tette hozzá.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást