Súlyosabban is bírságolhat a PSZÁF

Infostart
2008. május 13. 15:12
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete megújította intézkedési politikáját, így például a jövőben még inkább figyelembe veszik a jogsértés piacra gyakorolt súlyát, a szankciók meghatározásánál, ami a bírságok összegének emelkedését is jelentheti - mondta el a szervezet szóvivője.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) megújította intézkedési politikáját, amelynek elvei ezután nem csak a jogi aktusokra, hanem a felügyelet egyéb eljárásaira is vonatkoznak - közölte Binder István. Erre azért volt szükség, mert nem minden alkalommal volt világos és egyértelmű, hogy milyen piaci zavarokra milyen felügyeleti lépést tett a PSZÁF - tette hozzá a szervezet szóvivője.

Az uniós követelményeknek megfelelően megfogalmazták az intézkedési politikában azokat az eszközöket, amelyeket alkalmaznak, az évértékelő megbeszéléstől kezdve a vezetői körlevélig - fejtette ki a PSZÁF szóvivője.

Binder István elmondta: a felügyelet egyre szélesebb körben alkalmazza a kockázat alapú felügyelést, így a jövőben hangsúlyozottabban veszi figyelembe a jogsértés piacra gyakorolt súlyát, ami természetesen arányos az intézmény piacon elfoglalt részesedésével, befolyásával.

Az intézkedés hatására kiszámíthatóbb, előreláthatóbb és következetesebb lesz a PSZÁF tevékenysége - közölte a szóvivő.

Binder István hangsúlyozta: nem kizárható, hogy emelkednek a büntetési tételek is.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást