Gyurcsány Ferenc: Az Audi folytatja magyarországi beruházását

InfoRádió / MTI
2008. május 13. 21:15
Az Audi magyarországi beruházása nemhogy nincs veszélyben, de a további együttműködésről tárgyalunk, hogy az autógyár jelenléte hazánkban még intenzívebb legyen - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden Münchenben, miután bajor partnerével, Günther Becksteinnel tárgyalt.

Ami jó az Audinak Magyarországon, az jó Magyarországnak is - fogalmazott a magyar kormányfő, aki a nap folyamán Ruppert Stadlerrel, az Audi AG igazgatóságának elnökével is megbeszélést folytatott Ingolstadtban, a gyár központjában.

Gyurcsány azt mondta, Bajorország döntő szerepet játszott a Magyarországon az utóbbi húsz évben lezajlott jelentős átalakulásban, és ezen belül is méltatta az Audi szerepét.

Az MTI-nek nyilatkozva megjegyezte: az Audi jelenleg Magyarország teljes kivitelének tíz százalékát teljesíti, magyarországi termelési értéke pedig meghaladja az ötmilliárd eurót. Arra is kitért, hogy az Audi a Magyarországon jelen lévő ipari nagyvállalatok között befektetéseit tekintve az oktatásban és a tudományos kutatásban is az élen jár.

Az Audi AG 2006-2011 között bővíti jármű- és motorgyártó kapacitását Győrött. A beruházás értéke 615 millió euró, általa 130 új munkahely létesül, a vállalat kötelezettséget vállal további 5.055 fő bázislétszám 2016-ig történő megtartására.

Kérdésre válaszolva Beckstein elmondta: Bajorország igazságtalannak tartja az Európai Unió széndioxid-kibocsátásra vonatkozó tervét, mert az hátrányosan érintené a felső kategóriájú autókat. Gyurcsány hozzátette: a magyarországi autógyárak jelenléte szempontjából is létfontosságú, hogy az unió megváltoztassa szándékát ezen a téren.

A magyar-bajor miniszterelnöki megbeszélésen - Gyurcsány Ferenc felvetésére - szó esett a Németországból Magyarországra illegálisan szállított hulladék ügyéről is. A kormányfő értékelése szerint a bajor fél a témában "tárgyilagos, korrekt megoldásokat kereső partnerséget mutatott".

Beckstein szerint a német eredetű szemét 58 százaléka származik a bajor tartományból. Hozzátette: a nemrég megszületett magyar-bajor megállapodás alapján júniusra lezárul a közbeszerzési eljárás, és Bajorország visszaszállítja az eddig vitatott eredetű, mintegy 265 tonna hulladékot.

Ami a több magyar céget hátrányosan érintő németországi munkaügyi ellenőrzéseket illeti, Beckstein ígéretet tett arra, hogy tájékozódni fog a témában. Mint elhangzott, az ügyek egyharmada érinti Bajorországot. Folyamatban vannak bírósági eljárások, az ezeket lezáró ítéleteket a bajor fél maradéktalanul tiszteletben fogja tartani.

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, Bajorország számára Magyarország a legfontosabb kereskedelmi partner a közép-kelet-európai térségben: 2007-ben 9,6 milliárd eurót tett ki az összforgalom, ami az 1990. évi érték 12-szerese.

Gyurcsány Ferenc kiemelte, hogy mintegy 1500 bajor cég van jelen Magyarországon, köztük az Audi mellett olyan óriások, mint az E.ON, a Siemens és a Bayerische Landesbank.