Bogsch: Nyugati körülményeket a magyar kutatóknak

Infostart
2008. május 13. 11:07
El kell érni, hogy a magyar tudósok hazájukban nyugati színvonalon tudjanak kutatni, ehhez támogató gazdaságpolitikára van szükség - mondta a Magyar Műszaki Értelmiség Napja alkalmából rendezett hétvégi konferencián a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója. Bogsch Erik szerint a minőségi kutatásfejlesztés elősegítéséhez nagyobb hangsúlyt kell fektetni a középiskolai természettudományos oktatásra és az egyetemi mérnökképzésre.

Meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy a magyar kutatók nyugati körülmények között dolgozhassanak - mondta az InfoRádiónak a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója.

Bogsch Erik hozzáfűzte: a fejlődés elősegítésében kulcsfontosságú mind a középiskolai természettudományos oktatás, mind az egyetemi mérnökképzés fejlesztése, amihez azonban erkölcsi és anyagi megbecsülés szükséges.

Első a kutatásfejlesztés

A Richter vezetői jól tudják, hogy a kutatásfejlesztésre fordított összegeknek nem szabad csökkenniük: a cégnél inkább a beruházási vagy más költségeket csökkentik. "Különben a jövőnket élnénk fel" - hangsúlyozta Bogsch Erik.

Ahhoz, hogy Magyarországon minőségi kutatás-fejlesztés alakulhasson ki, támogató gazdaságpolitikára lenne szükség - magyarázta a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója.

Fel kellene ismerni azt is, hogy a műszaki értelmiségnek megfelelő lehetőségeket kell adni. Drasztikus változásra lenne szükség, mert a jelenlegi helyzet nagyon szomorú - fűzte hozzá Bogsch Erik.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást