Bogár: Az élelmiszerválság csak globális összefogással kezelhető

Infostart
2008. május 13. 20:45
A világban kialakult élelmiszerválság megoldása csak világméretű összefogással és a stratégiai készletek adminisztratív úton történő elosztásával lehetséges - mondta az InfoRádiónak Bogár László egyetemi tanár. A rizspiacon kialakult hiány és az óriási árnövekedés megfékezésére megoldást jelenthetne, ha az olajexportálók szervezete, az OPEC mintájára a fő rizstermelő országok is kartellt hoznának létre.

A világ az utóbbi évtizedekben hajlamos volt alábecsülni az agrárkérdést, most pedig kénytelen szembesülni azzal, hogy az élelmiszer mindig stratégiai jelentőségű cikk lesz - mondta az InfoRádiónak Bogár László közgazdász.

Az egyetemi tanár hozzátette: a tapasztalatok azt mutatják, hogy a globális piaci szerveződés logikájával ezt a kérdést nem lehet megoldani, sőt, ez a probléma legfőbb okozója.

A rizshiánynak emellett speciális oka is van: a két legnagyobb lélekszámú ázsiai országban, Indiában és Kínában az elképesztő gyorsaságú gazdasági fejlődés az elmúlt két évtizedben egy több százmilliós, a nyugati középosztály szintjén fogyasztó réteget hozott létre - közölte Bogár László.

E csoport fogyasztási szokásai is drámai módon megváltoztak: hihetetlen mértékben megnőtt az élelmiszerek iránti kereslet, ezáltal a termékek globális előállításának költsége is - magyarázta a közgazdász, aki szerint rendkívül súlyos helyzet kezd kialakulni, amelyet csak széles körű és mielőbb létrejövő globális összefogással lehet elkerülni.

Az egyetemi tanár hozzátette: a rizspiacon kialakult hiány és a drágulás megfékezésére az jelenthetne megoldást, ha a nagy rizstermelő országok az OPEC (Olajexportáló Országok Nemzetközi Szervezete) mintájára egy, a termelést, az exportot és az árakat szabályozó szervezetet hoznának létre.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást