Új vezetés a Magyar Villamos Művek élén

Infostart
2008. május 9. 18:01
A Magyar Villamos Művek közgyűlésén 627 milliárd forint feletti árbevételről adtak számot, a társaság 1 milliárd forint osztalékot fizet. A tulajdonos kezdeményezésére megszavazták a személyi változtatásokat.

A társaság igazgatósága 32,5 milliárd forint mérleg szerinti eredményről számolt be; a cég közleménye szerint a közgyűlés elrendelte, hogy a társaság fizessen 1 milliárd forint osztalékot a részvényeseknek.

A közgyűlésen megállapították: a vállalatcsoport teljesítette az üzleti terveket, néhány területen meg is haladták az előirányzott célokat. A közleményben hangsúlyozták: a társaság felügyelő bizottsága megállapította, hogy a vezetés a közgyűlés, azaz a tulajdonosok által elfogadott, az MVM Csoportra irányadó középtávú stratégia mentén, az annak történő megfelelés jegyében végezte tevékenységét, a jogszabályi keretek figyelembevételével.

A felügyelő bizottság jelentése szerint az MVM vezetése a piacnyitásra felkészült, és a tőle elvárható gondossággal, és szakértelemmel járt el.

Személycserék

Döntött a közgyűlés a személyi kérdésekről. Az MVM igazgatóságának elnöke, Vásárhelyi István, valamint a testület tagja, Voszka Éva a közgyűlés napjával lemondott tisztségéről. A közgyűlés visszahívta az igazgatóság tagjai közül Kocsis Istvánt 2008. május 31-vel - akinek ezzel egyidejűleg vezérigazgatói kinevezése is megszűnik -, ezenkívül visszahívták még Karl Imrét is az igazgatóságból.

2008. június 1-jével az igazgatóság tagja lesz Mártha Imre eddigi vezérigazgató-helyettes, aki egyben szintén június elsejei hatállyal a MVM Zrt. vezérigazgatója lesz.

Új tag még az igazgatóságban Gordos Péter, aki a Magyar Energia Hivatal jelöltje,a gazdasági tárca energetikai főosztályának eddigi vezetője. Szintén új tag Kamarás Zoltán, aki dolgozott az ÁPV Rt-nél a villamosenergia területen, és 1998 óta az MVM-nél van vezető beosztásban.

Régi-új ember az igazgatóságban Pál László, volt ipari miniszter, volt MVM-vezérigazgató, korábbi Mol-elnök, valamint Nagy József, akit Szabó Pál közlekedési miniszter jelölt. Az igazgatóság új elnökét még nem választották meg, mert igazgatósági ülés csak kedden lesz. A tulajdonos állam Lengyel Gyula eddigi igazgatósági tagot javasolta.

A társaság által kiadott közlemény szerint a közgyűlés - tekintettel a kormányzat által tervezett szervezeti és szabályozási változásokra - nem hozott döntést az MVM középtávú stratégiájával kapcsolatosan, illetve nem döntött vállalat üzletpolitikájáról és üzleti tervéről.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást