Szigorúbban büntethetik a kartellezőket

Infostart
2008. május 9. 11:55
Módosítják ősszel a versenyjogi törvényt - jelentette be a miniszterelnök a Gazdasági Versenyhivatal konferenciáján. Gyurcsány Ferenc határozottan kiállt a Magyar Villamos Művek szétválasztása mellett.

Õsszel a Parlament elé kerül a Gazdasági Versenyhivatal javaslatai alapján összeállított törvénymódosítási tervezet, amely erősítené például a kartellek elleni küzdelmet - mondta a miniszterelnök a Gazdasági Versenyhivatal konferenciáján.

Gyurcsány Ferenc hozzátette: változás lenne például az, hogy a kartellezésen kapott cégvezetők két évig ne vállalhassanak hasonló, vezető tisztséget. Emellett a kartellezési esetekben megfordulna a magánjogi bizonyítási kötelezettség, azaz a jogsértőnek kellene bizonyítania, hogy nem vétett.

A kormányfő úgy fogalmazott: a cél az, hogy a lehető legalacsonyabb árért az elérhető legjobb szolgáltatást kapják az emberek.

Gyurcsány Ferenc a banki szolgáltatásokról is szót ejtett. Kiemelte: a Várhegyi-bizottság 2006-ban éppen a bankszektorban tapasztalható versenyt vizsgálta, és arra jutott, hogy a pénzintézetek önszabályozással erősíthetik például a lakossági bankváltást. Ezzel kapcsolatban is várható jogi szabályozásváltozás.

Kiáll az MVM feldarabolása mellett

Az energiaszektorról a miniszterelnök azt mondta: a kormány feladata és célja a fogyasztók érdekeinek képviselete, ezért határozottan kiáll amellett, hogy a Magyar Villamos Műveket két önálló cégre bontsák: az egyik a rendszerirányító és hálózati kapacitással rendelkező, a másik pedig az áramtermelő és kereskedő vállalat lesz.

Gyurcsány Ferenc az üggyel kapcsolatban azt mondta: miniszterelnöksége alatt gazdasági ügyben soha ilyen nyomás nem nehezedett rá, mint most, soha ennyien nem keresték barátok és ismerősök közül a nagyvállalat egyben tartása mellett lobbizva.

A kormányfő elmondta: a döntéskor csak a Gazdasági Versenyhivatal, a Magyar Nemzeti Bank és az Energiahivatal álláspontját vette figyelembe.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást