Gyurcsány: a fogyasztók érdekeit szolgálja a villamosenergia-piaci átalakítás

InfoRádió / MTI
2008. május 9. 11:09
A kormányfő szerint a fogyasztók érdekeit és a piaci versenyt szolgálja a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zártkörűen Működő Részvénytársaság (MAVIR ZRt.) leválasztása a Magyar Villamos Művekről.

A kormányfő szerint a fogyasztók érdekeit és a piaci versenyt szolgálja a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zártkörűen Működő Részvénytársaság (MAVIR ZRt.) és a Magyar Villamos Művek (MVM) különválasztása.

Gyurcsány Ferenc a Gazdasági Versenyhivatal által rendezett nemzetközi politikai konferencián azt mondta: a szétválasztás után két tőzsdeképes társaság jön létre.

Az MVM a termelést és a nagykereskedelmi funkciót, a MAVIR a hálózatot és a rendszerirányítást végzi. Hangsúlyozta: a kormány a Magyar Nemzeti Bank, a Gazdasági Versenyhivatal és a Magyar Energiahivatal álláspontját fogadta el, amikor az energiamonopóliumot megtestesítő MVM-et két versenyző társaságra bontotta.

A MAVIR létrehozását megelőzően az Országos Villamos Teherelosztó 1949. novembere óta látta el a rendszerirányítás műszaki feladatait. 2006. január 1-jétől az integrált átviteli rendszerirányító (Transmission System Operator - TSO) létrejöttével az Országos Villamostávvezeték Rt. (OVIT Rt.) Üzemviteli Igazgatósága és a Magyar Villamos Művek Rt. (MVM Rt.) Hálózati Igazgatósága átkerült a rendszerirányítóhoz.

A korábbi szakembergárda része lett a MAVIR-nak, amely több mint a régi teherelosztó volt. Ma már a MAVIR egyebek mellett gondoskodik a magyar villamosenergia-rendszer biztonságos irányításáról, a szükséges tartalékokról az erőművekben és a hálózaton, felügyeli és gyarapítja a hálózati vagyont, elvégzi a megfelelő, üzembiztos ellátáshoz szükséges felújításokat, karbantartásokat és fejlesztéseket.

Biztosítja továbbá a villamosenergia-piac zavartalan működését, további bővítését, az egyenlő hozzáférést a rendszerhasználók számára, összehangolja a magyar villamosenergia-rendszer működését a szomszédos hálózatokkal, és javaslatot tesz az erőműpark fejlesztésére is.

Hanganyag: Kaputa Júlia és Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefoglaló
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Tudósítás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást