Egyre súlytalanabb Magyarország a Richter forgalmában

Infostart
2008. május 9. 21:30
Az ország egyik legnagyobb gyógyszeripari vállalata, a Richter Gedeon 57 milliárd forint árbevételt ért el az első negyedévben, ami közel 12 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A társaság vezérigazgatója az InfoRádiónak elmondta: a magyarországi gyógyszerkereslet az egészségügyi ellátórendszer zavarai miatt tovább csökkent.

A Richter export növekedése tovább folyatódott, ám a belföldi kereslet tovább csökkent - mondta Bogsch Erik, a társaság vezérigazgatója, hozzátéve: a magyarországi visszaesés 15 százalékos mértéke jelentős része ár- és volumencsökkenésből adódik.

A gyógyszeripari vállalat első embere elmondta: a társaság árbevételének mindössze 13 százalékát adja a belföldi kereslet - ez az arány néhány évvel ezelőtt még 30 százalék volt. A cég 87 százalékos exportjának húzóerejét elsősorban az európai uniós országok, Oroszország valamint a többi FÁK-állam adja.

A vezető 10 százalékos növekedést tart reálisnak az export terén 2008-ra, ám ugyanilyen mértékű csökkenést a belföldi keresletre, amit főképp az ellátórendszerben jelentkező zavarokkal magyaráz. Úgy véli: kevesebb az orvos-beteg találkozó, így kevesebb a receptfelírás is, de sok esetben a betegek nem is tudják kiváltani a felírt gyógyszereket.

Bogsch Erik elmondta azt is: a cég ugyan milliárdokkal visszafogja a beruházásait, de a kutatásfejlesztésre szánt pénz mértékét nem csökkenti.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást