"A bankoknak meg kell szokniuk a versenytársakat"

Infostart
2008. május 9. 17:35
A kartellező cégek vezetőinek személyes felelősségét is meg lehet majd állapítani, ha a parlament elfogadja a Gazdasági Versenyhivatalnak a versenytörvény módosítására tett javaslatát - mondta a GHV elnöke. A Magyar Nemzeti Bank alelnöke arról beszélt, hogy módosítani kellene a bankrendszer szabályozását.

A versenytörvény módosítására tett javaslatot a Gazdasági Versenyhivatal: a változások többek között a kartellezés elleni küzdelmet segítené - mondta az InfoRádiónak a szervezet elnöke.

Nagy Zoltán közölte: a javaslat szerint azokat a cégvezetőket, akik részt vesznek kartellek szervezésében, két évre el lehetne tiltani attól, hogy hasonló vezető beosztást töltsenek be. A jelenlegi rendszerben a verseny korlátozásáért csak a vállalatokat lehet megbüntetni, a módosítás után azonban a vezető tisztségviselők személyes felelőssége is megállapítható lenne - fűzte hozzá a GVH elnöke.

A javaslat azt is lehetővé tenné, hogy a kartellezés miatt károsult cég kártérítést követeljen a jogsértőktől - magyarázta Nagy Zoltán. Mivel az ilyen eljárásokban nehézkes a bizonyítás, az ellenkező bizonyításáig úgy kell tekinteni, hogy a jogsértés 10 százalékkal térítette el az árat - mondta a versenyhivatal elnöke.

Változások a banki szabályozásban

A szabályozás újragondolására, az átláthatóság fokozására és a hitelkiváltás költségeinek csökkentésére lenne szükség a magyar bankszektorban - mondta az InfoRádiónak Kovács Surd, a Gazdasági Versenyhivatal irodavezető-helyettese.

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Király Júlia hasonlóképpen fogalmazott: szerinte olyan versenyszabályokra van szükség a bankszektorban, amely a fogyasztók érdekeit tartja szem előtt, de amelyben a bankok is jól érzik magukat.

Király Júlia hozzátette: az uniós direktívák is abba az irányba hatnak, hogy a fogyasztók többféle szolgáltató többféle szolgáltatását vehessék igénybe. Az új fizetési direktíva életbe lépésével a bankok mellett megjelenhetnek az úgynevezett fizetési intézmények - például a mobiltársaságok vagy a posta -, amelyek olyan szolgáltatásokat is nyújthatnak majd, amelyekre eddig csak a pénzintézeteknek volt lehetőségük - magyarázta a szakértő.

A jegybank alelnöke szerint a szabályozás célja, hogy mérséklődjenek a belépési korlátok és bővüljön a termékek köre. Ezek hatására a bankoknak meg kell szokniuk a versenytársakat és magát a versenyt.

Hanganyag: Panulin Ildikó és Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nagy Zoltán
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Kovács Surd
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Király Júlia
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást