Tovább emelkedhet a Magyar Telekom osztaléka

Infostart
2008. május 8. 12:15
Jobbak a Magyar Telekom első negyedéves eredményei a vártnál, ami a költségek erőteljes kontrolljának köszönhető - mondta el a Cashline elemzője az InfoRádióban.

A telekommunikációs társaság reggel publikált negyedéves eredményeiről Sarkadi-Szabó Kornél közölte: a számok 3-4 százalékkal múlják felül az elemzői konszenzust, ami a Magyar Telekomnál jelentős eltérésnek számít, mivel a profit nem szokott jelentősen ingadozni.

A szakember szerint a jobb eredmény teljes egészében a hatékony és erős költségkontrollnak köszönhető, amit az elmúlt egy év átszervezése és létszámleépítése eredményezett.

A készpénztermelő-képesség is valamivel jobb lett, ezzel párhuzamosan a nettó eladósodottsági ráta a korábbi 31 százalékos szintről 28 százalékra süllyedt. Az elemző azt mondta: ez is igazolja a menedzsment döntését, amellyel a korábbi részvényenkénti 70 forintos osztalékot legutóbb 74 forintra emelte.

Ha folytatódik a tendencia, akkor az osztalék akár 80 forintra is nőhet - tette hozzá.

Sarkadi-Szabó Kornél úgy véli: az első negyedéves eredményekből arra lehet következtetni, hogy teljesülhetnek a 2008-as tervek.

Az esetleges külföldi terjeszkedésről az elemző kifejtette: jelenleg az Ukrtelekom az egyetlen konkretizált akvizíciós cél, ezzel kapcsolatban azonban jelenleg is sok a bizonytalanság.

Hanganyag: Panulin Ildikó