Jövőre már nem lesz tartható a költségvetési hiány?

Infostart
2008. május 8. 10:31
A vártnak megfelelően alakul az április költségvetési hiány - derült ki a szerda este közzétett pénzügyminisztériumi előzetes adatokból. A Magyar Kereskedelmi Bank vezető elemzője arra számít, hogy idén tartható lesz az éves 4 százalékos hiánycél, de jövőre már növekedhet a hiány.

Az áprilisi hiány 14.4 milliárd forint volt, ehhez képest a pénzügyminisztérium 13 milliárdot jósolt erre a hónapra. Ez pontos becslésnek tekinthető, eltalálták az összeget - mondta az InfoRádiónak Kondrát Zsolt.

Az MKB Bank vezető elemzője szerint az idei évben tartható lesz az éves hiányprognózis, sőt jobb lehet a hiány annál, amit a minisztérium jósolt - a szakértő 4 százalék helyett 3.7 százalékos GDP arányos hiányt vár erre az évre.

A választások közeledtét és a kormány népszerűtlenségét figyelembe véve azonban az elemző úgy véli: a következő évben már nem lesz tartható a konvergenciaprogramban kitűzött hiánycél, mert lazítások várhatóak.

Amennyiben ebben az évben elkezdődik a lazítás, akkor az csak felnagyítja a 2009-2010-ben várható problémát, és a piacok sem fogadnák jól a korai változtatásokat - hangsúlyozta Kondrát Zsolt.

Hanganyag: Paulin Ildikó