Az Európai Bizottság felfüggesztette a MOL-OMV ügy vizsgálatát

InfoRádió / MTI
2008. május 5. 12:28
Felfüggesztette a vizsgálatot az Európai Bizottság az OMV osztrák olaj- és gázipari vállalatnak a Mol felvásárlását célzó tervei ügyében. A brüsszeli testület nem közölte a lépés okát. Az unió március elején indított részletes ellenorzést.

Az Európai Bizottság az első vizsgálat után megállapította: a tervezett ügylet számos piacon versenyjogi aggályokat kelthet.

A testületnek július 22-ig kellene végleges határozatot hoznia arról, hogy az OMV és a MOL összefonódása jelentosen korlátozná-e a versenyt az egységes piacon.

Az osztrák cég jelenleg a Mol részvényeinek mintegy 20 százalékát birtokolja. Az OMV szerint az egyesülés mindkét céget erősítené, és kedvező lenne a részvényesek számára.

Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója ezzel ellentétben úgy véli: az osztrák elképzelés nem szolgálja a fogyasztók érdekeit, és korlátozza a versenyt a régióban.

Az osztrák vállalat törekvését ellenséges felvásárlási szándéknak minősítette a magyar kormány, a parlament pedig törvényt alkotott a stratégiai cégek védelmére.