Közel 45 milliárdos bevétele volt a Pannonnak az első negyedévben

Infostart
2008. április 30. 13:56
A Pannon GSM Távközlési Zrt. 18,924 milliárd forint kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) ért el az idén az első negyedévben, ami gyakorlatilag megegyezik az egy évvel korábbival - olvasható a társaság közleményében. A vállalat bevétele ugyanebben az időszakban 44,957 milliárd forint volt, ami nem egészen 2 milliárd forinttal kisebb a tavalyi első negyedévinél.

Az előfizetői szám emelkedésének és a hatékony működésnek köszönhetőek a Pannon 2008 első negyedéves eredményei - áll a társaság közleményében.

A Pannon GSM Távközlési Zrt. 18,924 milliárd forint kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) ért el az idén az első negyedévben, míg a vállalat bevétele 44,957 milliárd forint volt.

2008 első negyedévében a Pannon növelte előfizetői bázisát, miközben kulcsfontosságú területeken javította működési hatékonyságát, s ennek révén kiváló pénzügyi teljesítményt nyújtott. A társaság ebben a negyedévben is jelentős beruházásokat eszközölt a 3G/HSDPA fejlesztések terén.

A Pannon előfizetői száma 23 ezerrel nőtt a negyedév során, így az időszak végére elérte a 3,4 milliót. 2008 első negyedévének végén a Pannon aktív SIM-kártyákra vetített piaci részesedése 33,5 százalék volt, ami 0,2 százalékpontos emelkedést jelent az előző negyedévhez képest. Az előfizetői bázison belül a számlás ügyfelek aránya tovább emelkedett, elérte a 40,5 százalékot, míg 2007 végén 39,7 százalék volt ez az arány - közölte a társaság.

A közlemény szerint 2007 azonos negyedévéhez viszonyítva az összekapcsolási és roaming díjak csökkenése miatt alacsonyabb szinten maradtak a bevételek.

A Pannon csökkenteni tudta működési költségeit és több területen javította a költséghatékonyságot; a működési kiadások átlagosan az éves inflációnál kisebb mértékben nőttek.

A növekvő hatékonyság, a magasabb ügyfélszám és az alacsonyabb értékcsökkenési költségek hatására a működési nyereség 0,7 százalékkal nőtt. A negyedév teljes működési nyeresége 13,6 milliárd forint volt, ami 103 millió forinttal több a 2007 hasonló időszakában elértnél.

A Pannon vezérigazgatója, Ove Fredheim elmondta, hogy a mobil internet rendkívül gyorsan fejlődő szolgáltatás. "A Pannon Mobil Internet gyors és egyszerű, kábelek nélküli csatlakozást biztosít asztali és hordozható számítógépeken egyaránt. Az év eleje példa nélküli sikert hozott ezen a területen: Mobil Internet szolgáltatásunk előfizetőinek száma január végére megkétszereződött. Bizonyosak lehetünk tehát abban, hogy beruházásaink a közeljövő további növekedésének lehetőségét teremtik meg" - tette hozzá.