Dinamikus növekedést vár az Intesa Sanpaolo

Infostart
2008. április 30. 14:49
Dinamikus növekedést vár 2008-ban az Intesa Sanpaolo bankcsoport igazgatósága - mondta a pénzintézet elnöke Torinóban, a cég közgyűlésén. A csoportnak Magyarországon a CIB Bank a tulajdona, amely idén január 1-jével fuzionált az Intereurópa Bankkal. A növekedés fő területe a közép-kelet-európai régió lehet.

A 2007-ben egyesült Intesa Sanpaolo a fúzió első évében dinamikus növekedést mutatott fel: a bankcsoport 7,2 milliárd euró adózott eredményt ért el a 2006-os, 4,7 milliárdos eredmény után - mondta a torinói közgyűlésen a részvényesek előtt a társaság igazgatóságának elnöke, Giovanni Bazoli.

Az eredmény értékét növeli az, hogy fúziós szinergiák még csak részben éreztették hatásukat, és a gazdasági környezet sem volt túl kedvező: a lassuló gazdasági növekedés és a globális pénzügyi válság is jelentősen hatott az eurózóna pénzintézeteire - hangzott el a közgyűlésen.

Az elnök hozzátette: a 2009-ig szóló üzleti terv 7 milliárdos eredményt irányzott elő, és idén már a fúzió adta szinergiák is komolyabb növekedésre adnak lehetőséget. Giovanni Bazoli elmondta azt is: összesen 4,8 milliárd eurót fizetnek ki osztalékként, ami részvényenként 38 eurócentet jelent.

A fejlődő piacokban bíznak

A bankcsoport nemzetközi bankhálózatának üzletágvezetője az InfoRádiónak azt mondta: a fejlődő piacok növekedésében jobban bíznak, mivel a régió pénzintézeteinél a globális pénzügyi válság alig érezteti hatását, mindössze a lassuló gazdasági növekedés hátráltat.

A régiós igazgató hozzátette: az ukrán Pravex Bank februári megvásárlása után most nincs újabb akvizíciós célpont a régióban.

Az Intesa Sanpaolo az eurózóna harmadik legnagyobb pénzintézete: 58,6 milliárd eurós piaci értékével Olaszország vezető pénzintézete, amely a közép- és kelet-európai régióban, valamint a mediterrán térségben további 11 államban van jelen.

A csoportnak Magyarországon a CIB Bank a tulajdona, amely idén január 1-jével fuzionált az Intereurópa Bankkal. Az egyesülés utána CIB a magyar piacon 10 százalék feletti piaci részesedést tudhat magáénak, ezzel a második helyre lépett elő a magyar pénzintézetek rangsorában.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást