Ülésezik a Fed

InfoRádió / MTI
2008. április 29. 21:35
Kedden, az esti órákban megkezdte kétnapos ülését az amerikai szövetségi bankrendszer, a Fed nyíltpiaci bizottsága(FOMC), melynek szerdán kell döntést hoznia az amerikai alapkamatról. Elemzők egy jelentős csoportja szerint ismét annak mérsékléséről dönt, a többség szerint 25 bázispontos csökkenés után a kamat 2 százalékra csökken.

Kedden, közép-európai idő szerint az esti órákban megkezdte kétnapos ülését az amerikai szövetségi bankrendszer, a Fed nyíltpiaci bizottsága(FOMC), melynek szerdán kell döntést hoznia az amerikai alapkamatról. Elemzők egy jelentős csoportja szerint ismét annak mérsékléséről dönt, a többség szerint 25 bázispontos csökkenés után a kamat 2 százalékra csökken.

A csökkentést az amerikai gazdaság gyengélkedése indokolja, egyes megfogalmazások szerint a recesszió, esetleg egy tartósabb recessziós állapot elkerülésének szándéka. Ugyanakkor számos elemző úgy gondolja, hogy a Fed most már nem változtat kamatán, mert az inflációs helyzet a kamatmérséklést nem teszi indokolttá, már a legutóbb is a bizottság két tagja az amerikai árszínvonal-emelkedést látva ellenezte a csökkentést. A Fed bizottsága március 18-án az amerikai alapkamat 75 bázispontos csökkentéséről döntött.