Simor András: Rugalmas és gyorsan reagáló gazdaságra van szükség

InfoRádió / MTI
2008. április 29. 20:05
Rugalmas és gyorsan reagáló gazdaságra van szükség, ehhez megfelelő mozgástér kell, amelyet a költségvetési hiány tartósan alacsony szintje teremthet meg - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. A dél-európai országok tapasztalataira utalva elmondta: egy ország akkor tud sikeres lenni az euró-övezeten belül, ha a külső, kedvezőtlen benyomásokra rugalmasan és gyorsan tud reagálni, ha rugalmas a munkaerőpiaca, ha erős a verseny a gazdaságban.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint rugalmas és gyorsan reagáló gazdaságra van szükség, ehhez megfelelő mozgástér kell, amelyet a költségvetési hiány tartósan alacsony szintje teremthet meg - Simor András erről a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Profit Akadémia című rendezvénysorozatának szekszárdi állomásán beszélt kedden.

A dél-európai országok tapasztalatait vizsgálva azt láttuk, hogy egy ország akkor tud sikeres lenni az euró-övezeten belül, ha a külső, kedvezőtlen benyomásokra rugalmasan és gyorsan tud reagálni, ha rugalmas a munkaerőpiaca, ha erős a verseny a gazdaságban, és gyors az alkalmazkodó képessége - mondta utalva egy, az euró bevezetésének hatásait elemző vizsgálatra.

Hozzátette: fontos, hogy a költségvetésnek legyen mozgástere, hogy tudjon rugalmasan reagálni, ha a gazdaság bajba kerül. Ehhez viszont a költségvetési hiánynak tartósan alacsonynak kell lennie - húzta alá. Magyarországon ebben van tennivaló, ehhez a költségvetés szerkezetét is át kell alakítani, és célszerű lenne még az euró bevezetése előtt megcsinálni - szögezte le a jegybank elnöke.

Alapvetően a költségvetés kiadási szerkezete mindig politikai értékválasztás kérdése - mutatott rá Simor András. A hozzánk hasonló helyzetben lévő országok közül a kiigazítások ott voltak sikeresek és tartósak, ahol a kiadások csökkentésével ment végbe az átalakítás - emelte ki Simor András.

A politikai értékválasztás kérdésére reagálva Parragh László, a MKIK elnöke hangsúlyozta: a politikának, különösen a végrehajtó hatalomnak feladata és felelőssége a megfelelő lépéseket megtenni. Parragh László a kamara elnökeként az újonnan felálló kormánytól az egyensúly további javítását, "a bármiféle osztogatásnak, még a verbális osztogatásnak is az elkerülését", a növekedés motorjainak beindítását, kiszámíthatóságot, hitelességet vár el. Elvárásunk az uniós pénzek lehető leghatékonyabb felhasználása, és mindennek az eszközeként egy valós párbeszéd - húzta alá.

Nagyon aggódunk az uniós pénzek miatt, hiszen azt látjuk a különféle kormányzati bejelentésekből, hogy továbbra is a gyors, infrastrukturális fejlesztésekre tervezik költeni, és félünk attól, hogy nem jut igazából gazdaságfejlesztésre" - mondta. Azt várjuk, az új kormánytól, hogy kormányozzon, mégpedig sikeresen és hatékonyan, az uniós pénzeket elsődlegesen munkahely-teremtésre és versenyképességre fordítsa - tette hozzá az MKIK elnöke.