Draskovics: Rövidíthetőek a közbeszerzési eljárások

Infostart
2008. április 29. 17:12
Olcsóbbá, egyszerűbbé, átláthatóbbá és gyorsabbá tenné a kormány a közbeszerzési eljárásokat. A kabinet múlt szerdán fogadta el az erről szóló módosítástervezetet. Ha a parlament is jóváhagyja a javaslatot, jövő nyártól már az új szabályok szerint bonyolíthatják a közbeszerzéseket.

A közbeszerzési törvény komplex módosításával tenné a kabinet átláthatóbbá, gyorsabbá, egyszerűbbé és olcsóbbá a közbeszerzéseket. A kormány múlt szerdai döntése értelmében a pályázáskor jövő nyártól nem kell megfizetni az oldalanként akár több tízezer forintos ajánlatkérői díjat.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter szerint a jövőben nem kell minden igazolást, minden esetben a pályázathoz csatolni, elég csak bejelenteni, és csak a győztesnél vizsgálják majd, hogy megvannak-e a szükséges dokumentumok. Draskovics Tibor hozzátette, gyorsíthatja az eljárást, hogy 2009 júliusától csak elektronikus úton lehet bonyolítani a közbeszerzési eljárásokat.

Draskovics Tibor elmondta: számításaik szerint pusztán az eddigi procedúra elhagyásával egy uniós közbeszerzési eljárás 7 nappal rövidíthető. Még gyorsabbá tehető az eljárás az egyszerűsített eljárásoknál, ott csaknem egy hónappal rövidíthető le a folyamat.

Draskovics Tibor szerint egyszerűbb is lesz a közbeszerzés, hiszen az eddigi három helyett csak két eljáráson kell keresztül mennie egy a pályázatnak, ráadásul addig nem lehet megkötni egy közbeszerzési szerződést, amíg le nem zárul az esetlegesen megindított jogorvoslat.

Az InfoRádió kérdésére, hogyan fékeznék meg azt, hogy ne lehessen "valakire kiírni pályázatokat", Draskovics Tibor azt mondta, ha csak egy jelentkező van egy pályázatra, akkor automatikusan érvénytelennek kell azt minősíteni. Az igazságügyi tárca vezetője szerint azt is meg kell akadályozni, hogy valamelyik pályázó irreálisan alacsony árat kínáljon, ezért teljes nyilvánosságra van szükség - véli Draskovics Tibor. Az eljárás minden dokumentumát az interneten közzé kell tenni, sőt, a felek átláthatósági megállapodást is köthetnek egymással.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást