Csányi Sándor: Az ellenséges átvételt akarjuk elkerülni

Infostart
2008. április 25. 19:30
A sajátrészvények 5-10 százalékát vásárolná vissza az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, és csoportszinten 10 százalék feletti növekedést tervez 2008-ban. Csányi Sándor arról is beszélt az InfoRádióban, hogy idén a bank Magyarországon nem tervez eredménynövekedést.
Az OTP idén nem fizet osztalékot, mert még a Garancia Biztosító eladásából származó bevétel egy részét is sajátrészvény-vásárlásra költené a vállalat. Miért?

Egyrészt nagyon kedvező az árfolyam, azt gondoljuk, hogy a részvényértékek 2 százalékának kifizetésénél többet tud segíteni az árfolyamon, és többet jelent a részvényeseknek is, ha visszavásárolunk. Másrészt időről időre jelentkeznek olyan befektetők, akik vásárolnának részesedést az OTP-ben, de ha nincs a kezünkben részvénycsomag, nem vagyunk tárgyalóképesek. Például az állami alapok nem piacon szokták összevásárolni a részvényeket.

Van már arra terv, hogy mekkora részt akarnak visszavenni?

Reálisan 5-10 százaléknyi részvényt lehetne felvásárolni.

Módosítottak az alapszabályon, eszerint be kell jelenteni az igazgatóságnál, ha valaki 2 százaléknyi részvényt szerez a bankban. Miért volt erre szükség?

Szeretnénk jobban figyelemmel kísérni a részvények mozgását. Azt gondolom, hogy egy 2 százalékos felhalmozás egy ilyen szórt struktúra mellett már jelentős befektetés az OTP-ben. Bár nincs ilyen veszély, de figyelembe véve a cég értékét, amely önmagában is jelentős, ez is egy eszköz az ellenséges átvétel elkerülésére.

Milyen gazdasági környezetet prognosztizál 2008-ra Magyarországon és a régióban? A kilátások a gazdasági növekedést illetően nem túl fényesek.

Bízom abban, hogy a most zajló tárgyalások a kormányprogram körül azt eredményezik, hogy csökken a vállalkozások terhe, ez pedig lendületet adhat a gazdaságnak. Mert ekkora bérterhek mellett nehéz hatékonyan gazdálkodni.

Az OTP mire fókuszál ebben a környezetben?

Mi egy 10 százalék feletti eredménynövekedést szeretnénk elérni csoportszinten, Magyarországon azonban nem tervezünk eredménynövekedést. Számos többletköltségre és bevételkiesésre számítunk idén, például az államilag támogatott hiteleknél a támogatások csökkenése több mint 16 milliárd forintos kiesést okoz. Inkább külföldön fogunk többletprofitot termelni.

A bankszövetségnek új elnöke van, ön sem marad elnökségi tag. Mit szól ahhoz, hogy Felcsuti Pétert választották meg?

Péter talán a legrégebben funkcióban lévő vezér, kiváló szakember, örülök, hogy ő lett a Magyar Bankszövetség elnöke. Szerintem elég harcos, jól fogja képviselni a bankok érdekeit. Én már többször le akartam mondani elnökségi tagságomat, de Erdei Tamás barátom, az eddigi elnök mindig meggyőzött arról, hogy maradjak. Most örülök, hogy ő sem akart már elnök lenni, és így én is lemondhattam.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást