Veres: a kormány nem csinál hátraarcot

Infostart
2008. április 14. 18:59
A következő két évben is ragaszkodni kell a konveregenciaprogramhoz - ezt hangsúlyozta Veres János pénzügyminiszter a HBLF és az ICEG közös konferenciáján Budapesten. Varga Mihály, a Fidesz-kormány volt pénzügyminisztere szerint a kabinet eszközei alkalmatlanok a válság kezelésére.

Veres János szerint eredményeket hozott a 2006-ban megkezdett reformpolitika. A népszavazás hatása azonban új helyzetet teremtett a politikában. A pénzügyminiszter erről a HBLF és az ICEG közös VII. pénzügyi csúcstalálkozóján beszélt.

Hangsúlyozta: a kormány nem csinál hátraarcot, az új helyzetben azonban több irányú nyitottságot kell tanúsítania. Ennek első próbája a közpénzügyi törvény tárgyalása lesz a parlamentben.

Legfontosabb célként a pénzügyminiszter a konvergenciaprogram betartását jelölte meg a következő két évre. Hozzátette: az újraelosztási arány átalakítása szakmailag nem, politikailag azonban kényes ügy, kevés mozgástere maradt ebben a kormánynak.

Varga Mihály a Fidesz kormány volt pénzügyminisztere szerint még mindig magas az államháztartási hiány, és világossá vált, hogy a kormány eszközei a krízis kezelésére alkalmatlanok voltak.

Hozzátette: olyan programra van szükség, amely visszaállítja a hitelességet, a fiskális konszolidáció elengedhetetlen csakúgy, mint a nyugdíjreform, illetve meg kell jelölni az euró bevezetés céldátumát.

Varga Mihály szerint most bénult időszakban van a kormány, nem az a kérdés, mi lesz, hanem az, hogy addig mi lesz? Kidob-e az ország újabb két évet az ablakon?

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, volt pénzügyminiszter a konferencián úgy fogalmazott: az igazi kérdés, ami a gazdaságpolitika előtt áll, az, hogyan lehet egyszerre egyensúlyt teremteni és nagyobb gazdasági növekedést elérni. Szerinte fiskális fegyelmet betartva menni kell tovább, de okosabban és határozottabban, mint eddig.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Varga Mihály
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást