Lecsuknák a túlzott soványság prófétáit

Infostart
2008. április 11. 07:00
Egy francia törvényjavaslat szerint börtönbe kerülhetne bárki, ha túlzott fogyókúrára bátorít, vagy a veszélyes soványságra buzdít.

Bár sokáig azt hitték, Franciaországot nem éri el az "anorexiajárvány", mostanra azonban világosan látszik, hogy a probléma valós: a nyugat-európai országban körülbelül 40 ezer ember, főleg fiatal nő szenved ebben az evészavarban.

Éppen ennek megakadályozására készült az a törvényjavaslat, amely büntetné a magazinokat, internetes oldalakat vagy más médiumokat, ha az embereket a kivételesen vékony alak elérésére, túlzott fogyókúrázásra buzdítja.

A tervezetet, amely akár három év börtönbüntetéssel és több mint egymillió forintnak megfelelő összegű bírsággal büntetné, ha valaki bizonyíthatóan a túlzott soványságra való buzdítás miatt veszti életét, jövő héten tárgyalják a törvényhozók. Ha csupán a buzdítás bizonyosodik be, az kétévnyi börtönt jelenthet.

Nemcsak a politikusok, hanem a divatszakma is felismerte, hogy tenni kell valamit az anorexia visszaszorítása érdekében: a divatcégek egyezményben tettek ígéretet arra, hogy fellépnek modelljeik túlzott soványsága ellen.

Az anorexiaellenes törvényjavaslatot Valerié Boyer nyújtotta be. A jobboldali politikus azért döntött a tervezet megalkotása mellett, mert megdöbbentette egy reklámkampány, amelynek főszereplője egy anorexiás nő volt.