Hetek óta tartó bizonytalanságnak vetett véget a BÉT közgyűlése

Infostart
2008. március 31. 18:05
Szalay-Berzeviczy Attilát választották ismét a Budapesti Értéktőzsde elnökévé a hétfői közgyűlést követő igazgatósági ülésen. Az igazgatóságot változatlan összetétellel szavazta meg a közgyűlés. Kaputa Júlia összefoglalója.

Hetek óta tartó bizonytalanság és találgatások végére tett pontot a Budapesti Értéktőzsde mai közgyűlése, amikor három évre változatlan összetételben választotta újra a hattagú igazgatóságot, közte Szalay-Berzeviczy Attilát, a tőzsde korábbi elnökét.

A találgatások az elnök menesztéséről akkor röppentek fel, amikor a Mol és az OTP levelet írt arról, hogy szeretnének belépni a tőzsdét irányító többségi tulajdonos osztrák konzorciumba, és részt kívánnak venni a BÉT jövőjét meghatározó döntésekben.

A két társaság meghatározó szereplője a magyar tőzsdének, hiszen a forgalom négyötödét a két papírral történő kereskedés adja, esetleges távozásuk a tőzsdéről nem lehet érdeke a tulajdonosoknak.

Lobbizás a lex MOL-ért

A jobbára osztrák bankok alkotta konzorcium, a tőzsde tulajdoni hányadának több mint kétharmadát birtokolja, és a pletykák szerint Szalay-Berzeviczy Attila menesztésének gondolata azt követően született meg, amikor a magyar tőzsdeelnök a MOL-OMV csatájában határozottan kiállt és lobbizott a stratégiai cégek felvásárlását megakadályozó törvény, az úgynevezett lex MOL megszületése mellett.

Az ügy érdekessége, és vélhetően Szalay-Berzeviczy Attila helyzetét javította, hogy a magyar tőzsdeelnök a legnagyobb, 25 százalékban tulajdonos UniCredit Bank egyik igazgatója.

A közgyűlésen több kisrészvényes, köztük a MOL és az OTP részvényesi javaslattal élt, szerették volna elérni a közgyűlés felfüggesztését.

Ennek oka a már említett levél, a tárgyalásokra azonban a mai napig nem került sor a konzorciummal. Az osztrák fél szerint azért, mert a közgyűlésig erre nem volt elegendő az idő, és kérték a tárgyalások elhalasztását.

Aligha van akadálya a tárgyalások megkezdésének

A részvényesek javaslatukban viszont azzal érveltek, hogy rendkívül fontos az egyeztetés a BÉT jövőbeni stratégiai céljairól, melyet még a régi összetételű igazgatósággal kellene lefolytatni. A javaslatot a küldöttek leszavazták, és így folytatódott tovább a közgyűlés.

Ezt követően a titkos szavazás a régi igazgatósági tagokat megerősítette tisztségükben, így vélhetően a tárgyalásoknak sincs akadálya.

A tőzsde elnökének személyéről a közgyűlést követően a hattagú igazgatóság döntést hozott: eszerint a korábbi elnököt, Szalay-Berzeviczy Attilát megerősítették tisztségében. Az UniCredit Bank Hungary ügyvezeto igazgatója 2004 óta tölti be a tőzsdeelnöki tisztséget.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást