Csaba László: Nem folytatható a távlatok nélküli gazdaságpolitika

Infostart
2008. március 31. 20:23
A belpolitikában kialakult helyzet nem tesz jót az árfolyamoknak és elbizonytalanítja a befektetőket - mondta az InfoRádiónak Csaba László közgazdász. Az egyetemi tanár hozzátette: nem ért egyet azzal a véleménnyel, amely a reformok folytatásának leállásától tart, olyanok ugyanis eddig sem voltak, a kormány csupán ötletelt.

Egy esetleges kormányválság elbizonytalanítja a befektetőket, a kis és közepes vállalkozásokat, de nem tesz jót az árfolyamnak sem - mondta az InfoRádiónak Csaba László közgazdász.

Az egyetemi tanár hozzátette: a gazdaságban strukturális egyensúlytalanság van, amire rátesz egy lapáttal a politikai bizonytalanság; ez utóbbi egyszerre oka és következménye a gyenge gazdasági adatoknak.

Csaba László elmondta: korábban is igen kicsinek látta annak az esélyét, hogy a kormány bármilyen reformintézkedést hozzon. Inkább "reformretorika" volt, a reformokról való gondolkodás, beszélgetés, a tervezetek tesztelése, vagyis ötletelés folyt - fűzte hozzá a szakértő.

A pénzpiacokra nem sok jó vár: a csökkenés fő oka az amerikai gazdaság körüli bizonytalanság átgyűrűzése, a belpolitikai bizonytalanság pedig csak tovább erősítheti azt - közölte az egyetemi tanár.

A szakértő szerint demokratikus politikai folyamatnak kell olyan helyzetet teremtenie, amelyben távlati gazdaságpolitika is meghirdethető, ehhez az, hogy a közgazdászok között megindul a gondolkodás, nem elég.

Az a fajta gazdaságpolitika, amelyben csak áldozatot kérnek, de nincs távlat, nem folytatható tovább - jelentette ki Csaba László.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást