Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az euró veheti át a dollár szerepét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A hitelpiaci válság egyértelmű és jelen idejű kockázatot jelent a világgazdaságra, legfontosabb következménye pedig az lehet, hogy az euró felváltja a dollárt az első számú globális tartalékvaluta szerepében, áll a Financial Times elemzésében.

A londoni gazdasági napilap idézi két amerikai közgazdaságtan-professzor legutóbbi elemzését. A kutatók szerint az euró 10-15 éven belül átveheti a dollár tartalékvaluta-szerepét.

A szakértők két fő okot hoznak fel a dollár nemzetközi szerepének hanyatlására. Az egyik az állandósult amerikai folyómérleg-hiány, amelyet a dollár árfolyamának hosszú távú gyengülése kísér, a másik pedig az, hogy az euróval valós alternatíva jelent meg.

A közös európai fizetőeszköz megjelenése előtt sem a japán jennek, sem a német márkának nem volt reális esélye arra, hogy a dollár helyébe lépjen, az euróövezeti gazdaság azonban most már csaknem akkora, mint az amerikai, és a folyamatos bővítéssel meg is haladhatja annak méretét, áll a Financial Times ismertetésében.

Annak megjóslása, hogy a dollár milyen sebességgel veszíti el vezető tartalékvaluta-pozícióját, a jóslathoz használt feltételezésektől függ. Az amerikai professzorok munkája azonban azt mutatja, hogy a fejlemény "sokkolóan hamar bekövetkezhet, ...az (ehhez vezető) folyamatok némelyike e percben is gyorsul", áll az elemzésben.

A vezető politikusok még nem értik


A Financial Times szerint egy ilyen eltolódás geopolitikai következményei "mérhetetlenek: ha a dollár nem lesz a világ vezető nemzetközi valutája, az nem csupán azt jelenti, hogy az Egyesült Államok veszít politikai hatalmából, az maga lesz a hatalomvesztés".

Az elemzés szerint az amerikai politikai vezetés gyaníthatóan nincs tudatában annak, hogy mi vár rá. Ugyanez elmondható az európai politikusokról is, akik eddig semmilyen jelét nem adták annak, hogy készen állnának a világ vezető valutájának birtoklásával járó felelősség kezelésére, áll a londoni gazdasági napilap hétfői elemzésében.

A dollár globális szerepének potenciális hanyatlására független londoni elemzők is felhívták már a figyelmet. A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő tavaly év végi elemzése szerint a dollár továbbra is őrzi globális kulcsvaluta-státusát, az amerikai gazdaság puszta mérete miatt, de az amerikai makrohelyzet romlása és a befektetői hangulat megingása esetén a dollár még nagyobb nyomás alá kerülhet.

Az S&P szerint a legrosszabb forgatókönyv - a dollár jelenlegi globális szerepének visszaszorulása - esetén kérdésessé válhat az amerikai szuverén adóskockázat jelenlegi besorolása is, amely egyelőre a létező legjobb, "AAA" szintű.

Az InfoRádió által megkérdezett szakértő azonban úgy véli: az euró akkor veheti át a dollár szerepét, ha az Egyesült Államok recesszióba sodródik. Egyelőre azonban az amerikai gazdaság jóval egységesebb, mint a nemzetállami dominanciával küzdő Európai Unió - hangsúlyozta Skáre Balázs, a Solar Capital elemzője.