Százmilliárdba is kerülhet a leminősítés

Infostart
2008. március 14. 15:48
Az amerikai Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő stabilról negatívra rontotta Magyarország szuverén, "BBB plusz" adósosztályzatának kilátását. Az ING elemzője szerint ez a magyar költségvetés számára 50-100 milliárd forintos többletköltséget is jelenthet.

A piac eddig is bizonytalan volt, hiszen nem lehetett tudni, meddig tartanak a reformtörekvések. Ez meglátszott azon is, hogy magas szintre emelkedett a magyar államkötvények hozama, és a korábbiakhoz képest a forint árfolyama is gyengült - mondta az InfoRádiónak az ING elemzője annak kapcsán, hogy az amerikai Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő stabilról negatívra rontotta Magyarország adósosztályzatának kilátását.

Németh Dávid hozzátette, hogy a leminősítés hírére eladással reagált a piac: a forint gyengült az euróval szemben, a kötvénypiacon pedig ismét emelkedtek a hozamszintek, és szélesebb kamatkülönbségekkel jegyezték a kötvényeket.

A bejelentés után fél órával ugyanakkor ismét erősödni kezdett a forint, aminek oka, hogy az amerikai inflációs adat jobb lett a vártnál, így a piac arra számít, hogy a FED a becsültnél nagyobb mértékben csökkenti majd a kamatot; ez a feltörekvő piacokra kedvezően hat - közölte az ING elemzője.

Ettől még előfordulhat, hogy a jövő hét elején ismét az eladások lesznek a jellemzők - fűzte hozzá Németh Dávid.

Az elemző szerint az, hogy mennyibe kerül, ha a hitelminősítő csak kilátásba helyezi, hogy ront az adósosztályzat kilátásán, attól függ, hogy a hír mennyire tűnik realisztikusnak. Ha a piac úgy látja, hogy nem lesz leminősítés, az csak néhány milliárd forintos többletköltséget jelenthet.

Amennyiben tényleg bekövetkezik a leminősítés, a nagy befektetési társaságok, alapok kockázatosabb besorolásba teszik Magyarországot, ezáltal sokkal magasabb kamatfelárat követelnek, ami akár 30, 50, vagy akár ennél is magasabb hozamemelkedést jelent - mondta Németh Dávid.

A magyar költségvetés számára ez 50-100 milliárd forintos többletköltséget is jelenthet - fűzte hozzá az ING elemzője.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást