Egy bagoly segít az internetes vásárlásban

Infostart
2008. március 13. 18:38
Howard már Magyarországon is biztonságosabbá teszi az internetes vásárlást. A program lényege, hogy a fogyasztó leellenőrizhesse azokat a honlapokat, ahol vásárolni szeretne. Az Európai Fogyasztói Központ magyarországi igazgatója az InfoRádiónak azt mondta: tévhit, hogy veszélyes megadni a bankszámlaszámot.

Egyre több az internetes áruház, és nő az internetes vásárlás jelentősége Magyarországon is, bár még le vagyunk maradva az uniós átlaghoz képest. Az Európai Fogyasztói Központ éppen ezért vette át a Dániában kifejlesztett Howard, a vásárlási tanácsadó című programot, amely a szervezet honlapján elérhető - közölte Morvay György.

Az Európai Fogyasztói Központ magyarországi igazgatója kiemelte, hogy a vásárlási asszisztens segítségével olyan információkat lehet megtudni, amelyekből kiderül, hogy mire figyeljünk az internetes vásárláskor. Például, hogy miként kell feltüntetni az árat, a bolt elérhetőségét, vagy mikor biztonságos a fizetés - tette hozzá.

Morvay György szerint téves az a feltételezés, hogy több pénzt vonnak le a bankszámláról, ha megadjuk az adatokat. Kiemelte: a bankkártyás fizetés a legbiztonságosabb, ebben az esetben a teljesítés után fizet csak a bank.

Megfelelő körültekintéssel nem sokkal veszélyesebb az internetes vásárlás, de sokkal kényelmesebb - hangsúlyozta. Az igazgató hozzátette: a termék elromolhat, de ez a veszély a boltban vásároltnál is fennáll.

Magyarországon belül érdemes vásárolni, de a tengerentúlról vagy a Távol-Keletről való vásárlás esetén jobban ki vagyunk téve az internetes csalásoknak - emelte ki Morvay György.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást