Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyévai: Feltételekkel, de egyesülhet az OMV és a MOL

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A BruxInfo elemzője szerint az Európai Bizottság nyáron, feltételekkel, de jóváhagyhatja a MOL és az OMV fúzióját. Gyévai Zoltán az InfoRádiónak azt mondta: a magyar és az osztrák olajipari vállalatnak el kell adnia vagyontárgyakat ahhoz, hogy ne legyenek versenyjogi aggályai az összeolvadásnak.

Lehetett számítani arra, hogy az Európai Bizottság nem dönt arról 25 munkanap alatt, hogy vet-e fel versenyjogi aggályokat az OMV és a MOL fúziója: a szervezet úgy döntött, hogy részletes vizsgálatot indít az ügyben - mondta az InfoRádiónak a BruxInfo elemzője.

A második szakaszban 90-105 munkanapja van arra az Európai Bizottságnak arra, hogy lefolytassa a vizsgálatot, vagyis a végleges döntést június 22-ig kell meghoznia - tette hozzá Gyévai Zoltán.

A bizottság ebben a szakaszban már sokkal célzottabb kérdést tesz fel az OMV-nek és a MOL-nak, és alaposan utánajár annak, hogy a társaságok milyen vagyontárgyakkal rendelkezik. Ezek megalapozhatják azt az aggályt, hogy a két cég összeolvadása felvet-e versenyjogi aggályokat - magyarázta az elemző.

Gyévai Zoltán szerint abból, hogy az EB nem az első lépcsőben döntött a kérdésről, nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, hiszen az elmúlt három évben a második szakaszba léptetett ügyeknél az esetek kétharmadában a szervezet, mindenféle jóvátétel nélkül, jóváhagyta a fúziót.

A jóvátétel ez esetben azt jelenti, hogy az Európai Bizottság csak akkor engedélyezi két cég egyesülését, ha azok eladják bizonyos vagyontárgyaikat - mondta a Bruxinfo elemzője.

Gyévai Zoltán úgy véli: a testület jóváhagyja a fúziót, de csak bizonyos feltételekkel.

Hanganyag: Nagy Tamás