Versenyhivatali bírság a Tigáz Zrt.-nek

Infostart
2008. március 11. 15:32
Visszaélt piaci erőfölényével a Tigáz Zrt. - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal. A szervezet szóvivője az InfoRádiónak elmondta: a társaság túl magas csatlakozási díjakat állapított meg, és nem engedte, hogy fogyasztói beleszóljanak azoknak a vállalkozásoknak a kiválasztásába, amelyek a gázhálózathoz való csatlakozásukhoz szükséges vezetéket építik. Mihálovits András hozzátette: emiatt a társaságnak 4 millió forint bírságot kell fizetnie és a versenyhatóság további kötelezettségeket is előírt számára.

Piaci erőfölénnyel való visszaélés miatt indított eljárást a Gazdasági Versenyhivatal a Tigáz Zrt. ellen. A vizsgálat során kiderült, hogy a cég valóban visszaélt fölényével, ezért 4 millió forintos bírságot kell fizetnie - tájékoztatta az InfoRádiót a szervezet szóvivője.

A Tigázt a GVH azért marasztalta el, mert az túl magas csatlakozási díjakat állapított meg az ügyfelei számára, ugyanakkor nem engedte, hogy beleszóljanak azoknak a vállalkozásoknak a kiválasztásába, amelyek a gázhálózathoz való csatlakozásukhoz szükséges vezetéket építik - tette hozzá Mihálovits András.

A földgázrendszerhez ma kétféle módon, szabályozottan, illetve megállapodás útján lehet csatlakozni. Ha valaki ez utóbbit választja, a vezetéknek az a része, amely a gázátadó állomástól a fogyasztási hely telekhatáráig tart, az elosztóhálózat üzemeltetőjének, ez esetben a Tigáz tulajdona - magyarázta a Gazdasági Versenyhivatal szóvivője.

A telekhatártól a gázmérő főcsapjáig tartó csatlakozó vezetéket a fogyasztónak kell kiépítenie, és az ő tulajdona is, ennek ellenére a Tigáz nem adott lehetőséget arra, hogy az ügyfelek eldöntsék, kivel építtetik meg ezt a részt, "tetszik, nem tetszik alapon meghatározta, hogy kivel kell együttműködnie a fogyasztóknak" - közölte Mihálovits András.

A GVH eltiltotta a társaságot a magatartás folytatásától, és kötelezte arra, hogy a határozat kézhezvételétől számított 45 napon belül tegye lehetővé a fogyasztók számára, hogy beleszólhassanak a kivitelező kiválasztásába. Ráadásul a cégnek az újonnan szerződötteket tájékoztatniuk kell erről a lehetőségről - fűzte hozzá a GVH szóvivője.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást